Participació estudiantil Més enllà de les aules, un món per descobrir

UABMUN

Model de Nacions Unides

UABMUN

El UABMUN 2022 és la segona edició d’un Model de Nacions Unides -i la primera que se celebrarà presencialment- organitzat per UNANIMUN, associació per les Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb la Unitat de Dinamització Comunitària.  

Es durà a terme del 5 al 8 de Maig de 2022 al Campus de la UAB. 

L’eslògan principal del UABMUN22 serà: “Pau, justícia i institucions sòlides: reptes actuals relacionats amb l'ODS 16”. 

Hi haurà tres comités: El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el Consell Europeu i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides amb una varietat de temes molt interessants i controvertits que donaran peu a debats molt fructífers.

Si voleu participar en algun dels comités, heu d'emplenar el següent formulari

Per a participar d'aquesta activitat cal ser estudiant de qualsevol universitat local o internacional. 

La inscripció té un preu de 15 €, que s'haurà d'abonar mitjançant transferència bancària al número de compte ES63 3025 0012 1514 0003 3132.

Política exterior i de defensa comuna europea i el futur de les relacions entre la Unió Europea i Turquia.

Tot i no estar en el marc de les Nacions Unides, UABMUN dedica un dels seus comitès a simular les dinàmiques de presa de decisions dins del Consell Europeu. D'aquesta manera, els participants podran debatre com a representants en un dels organismes internacionals més propers a la seva realitat i particulars com és el Consell Europeu. Els temes que es tractaran tenen a veure amb les competències europees en acció exterior; d'una banda, l'escassa integració formal en aquest àmbit –especialment en l’àrea de defensa–, que ha estat tema de debat des de la creació de les Comunitats Europees i, de l'altra, la posició de la UE davant de Turquia. Després d'intents fallits d'accedir a la Unió, el panorama és molt diferent en l’actualitat, especialment pel deteriorament de la democràcia en aquest país.

 

Consulteu el llistat de països en el següent enllaç


 

La violació dels drets humans de la comunitat Uyghur i la garantía de la protecció dels drets civils de les comunitats indígenes

El deteriorament dels drets humans a la Xina és des de fa temps un motiu de preocupació, però les continuades acusacions al govern xinès per la violació de múltiples drets humans de la comunitat Uigur és un punt d'inflexió que exigeix una acció internacional ferma. El segon tema de debat concerneix els drets civils dels pobles indígenes, que han estat històricament ignorats per molts governs. Raons econòmiques i territorials com l'explotació de terres, i el control sobre recursos naturals són al centre del debat.

Consulteu el llistat de països en el següent enllaç

 

La militarització de l'espai i la pau a la regió del Sahel.

Des del llançament de Sputnik 1 el 1957 i l'anomenada “Star Wars” durant la Guerra Freda, la militarització de l'espai ha estat un tema de gran rellevància per a la seguretat internacional. Les principals armes que es mencionen quan es tracta de la militarització de l'espai són les armes anti satèl·lit (ASAT) i els míssils balístics. Aquestes són armes que tenen per objectiu interceptar míssils al llarg de la seva trajectòria mitjana a l'espai. Si bé no executen operacions de combat reals per si mateixes, s'utilitzen per guiar les forces terrestres o oferir informació d'intel·ligència detallada sobre potencials objectius.

La regió africana del Sahel -que comprèn els territoris de Burkina Faso, Txad, Eritrea, Mali, Mauritània, Níger, Nigèria, Senegal i Sudan- pateix des de fa aproximadament 10 anys una llarga crisi de naturalesa multidimensional. Preocupacions al voltant de territori, tensions etno-religioses, inestabilitat política, pobresa i desastres naturals són alguns dels problemes més urgents. Atesa la gravetat i la complexitat de la crisi, és necessària l'acció de l'organisme executiu més poderós de les Nacions Unides.

 

Consulteu el llistat de països en el següent enllaç