Participació estudiantil Més enllà de les aules, un món per descobrir

UABMUN

Model de Nacions Unides

UABMUN

El UABMUN és la primera edició d’un Model de Nacions Unides que es celebrarà en línia organitzat per UNANIMUN, associació MUN de la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb la Unitat de Dinamització Comunitària.  

Es celebrarà del 21 al 23 de Maig de 2021 i serà gratuït, però es requereix d’inscripció amb el compromís de participar en l’activitat en cas de reservar plaça.

L’eslògan principal del UABMUN21 serà: “Qüestions pendents en l’època de COVID-19”. 

Hi haurà tres comitès: ONU Dones, Consell de Seguretat i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels refugiats amb una varietat de temes molt interessants, controvertits i que donaran molt del que parlar. 

Si voleu participar en algun dels comités, heu d'emplenar el següent formulari

Només queden places pel Comitè ECOSOC

Per a participar d'aquesta activitat cal ser estudiant de qualsevol universitat local o internacional. 

No queden places disponibles per aquest comitè

Els conceptes d’orientació sexual i identitat de gènere generalment no estan ben desenvolupats en la legislació internacional existent sobre drets humans. No obstant, hi ha hagut un augment del nivell de discussió a les Nacions Unides per donar suport a la interpretació i aplicació d'una àmplia legislació sobre drets humans, de manera que s'inclogui expressament a persones LGBTI com a grup protegit i persones de diverses orientacions sexuals i identitats de gènere (SOGI) com a motius prohibits de discriminació. Tot i això, a l'abril del 2019, 14 estats preveuen la pena de mort per aquests comportaments, mentre que hi ha 13 països que criminalitzen expressament la identitat o el comportament de les persones transgèneres, prohibint explícitament "suplantar" el sexe oposat i, per tant, penalitzant l'existència de trans gent.

Llistat països ONU Dones: Angola, Nigèria, Madagascar, Guinea Equatorial, Ghana, Marroc, Sierra Leone, Bangladesh, Nepal, Xina, Índia, Japó, República de Corea, Aràbia Saudí, Hungria, Federació Russa, Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic, Bèlgica, Canadà, Alemanya, Suïssa, Finlàndia, Suècia, Regne Unit, Estats Units, Senegal i Turquia.


 

No queden places disponibles per aquest comitè

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats informa que, a nivell mundial, 21.000 dels 30 milions de refugiats han donat positiu pel virus a 97 països diferents. L'epidèmia de COVID-19 en un assentament de refugiats pot tenir conseqüències profundes que requereixen grans augments de la capacitat sanitària i de la infraestructura que poden superar el que és factible actualment en aquests entorns. Les projeccions de la potencial càrrega de la COVID-19, la velocitat de l’epidèmia i les necessitats sanitàries en aquests entorns són fonamentals per a poder planificar la resposta adecuada. La principal qüestió és: Quin ha de ser el paper dels estats nació i què poden fer les Nacions Unides per a fer front a aquesta qüestió?

Llistat de països ACNUR: Afganistan, Algèria, Argentina, Australia, Àustria, Bangladesh, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Canadà, Colòmbia, Xina, República Democràtica del Congo, Dinamarca, França, Egipte, Etiopia, Haití, Alemanya, Índia, Indonèsia, Iran, Israel, Itàlia, Jordània, Líbia, Líban, Mèxic, Marroc, Nova Zelanda, Federació Russa, Suècia, Suïssa, Tunísia, Turquia, Uganda, Regne Unit, Ruanda, Estats Units, Arabia Saudí, Sudàfrica, Uruguai, Veneçuela, Vietnam, Iemen i Zàmbia. 

 

No queden places disponibles per aquest comitè

La Guerra Civil Iemenita és una guerra multilateral que es va iniciar a finals del 2014, principalment entre el govern iemenita dirigit per Abdrabbuh Mansur Hadi i el moviment armat Houthi, juntament amb els seus partidaris i aliats. Segons les Nacions Unides, més de 3,6 milions de iemenites han estat desplaçats durant el conflicte, creant així una situació humanitària que es desborda. Malgrat això, el Consell de Seguretat encara no ha estat capaç de donar una resposta cohesionada a aquest conflicte internacional al que se li ha unit una crisi humanitària.

Llistat de països del Consell de Seguretat: Xina, Federació Russa, Estats Units, Regne Unit, França, Estònia, Índia, Irlanda, Kenya, Mèxic, Nigèria, Noruega, Saint Vincent i les Grenadines, Tunísia i Vietnam.

El procès de reconstrucció postconflicte ha de tractar-se des d'un enfocament proactiu i multidisplinari basat en la reconstrucció dels sistemes socials, polítics i econòmics d'una manera més holística i sistemàtica. A les zones postconflicte es genera un augment de la desigualtat, especialment en l'àmbit econòmic i social. Com podem abordar aquesta qüestió?

ECOSOC countries: Australia, Austria, Brazil, Canada, China, Congo, Egypt, Finland, France, Germany, Indonesia, Iran, Japan, Kenya, Madagascar, México, Netherlands, Nigeria, Norway, Pakistan, Paraguay, Portugal, Republic of Korea, Russia Federation, Saudi Arabia, Switzerland, Thailand, Ukraine, United Kingdom, United States of America, Zimbabwe