"Les capacitats analítques del Banc de Sang i Teixits s'han posat al servei del país"

Francesc Gòdia, President Banc de Sang i Teixits

Francesc Gòdia és catedràtic del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB i director del Grup d’Enginyeria Cel·lular i Bioprocessos. A més, des del 16 de desembre, és també el President del Banc de Sang i Teixits, una institució que no només fa una tasca capital aglutinant les donacions per fer transfusions, sinó també en el processament de teixits i de cèl·lules per a teràpies. El compromís de Gòdia amb la salut és inqüestionable, i és que és un dels principals impulsors de la vacuna contra la covid-19 que s'està investigant a la UAB. 

22/12/2020

"Amb la pandèmia s’ha hagut de fer un esforç redoblat per assegurar que les donacions es segueixen mantenint"

Què t’ha impulsat a assumir la presidència d’una institució com el Banc de Sang i Teixits?

Jo ja estava incorporat al Consell d’Administració des de feia set anys i ara com a membre del Consell, el Departament de Salut em va demanar que agafés la presidència. Una de les coses que t’impulsa a agafar-ho és aquesta vessant tan social que té. El fet que la seva activitat comenci per les donacions que fan les persones i que després de tractar-la amb molta tecnologia acabi retornant-se al pacient, és una activitat molt atractiva.

Heretes la presidència ja amb un banc únic a Catalunya. És una responsabilitat afegida?

El fet de tenir un sol Banc de Sang va ser una decisió de fa anys per part del Govern català, que ha sigut molt rellevant per assegurar la seguretat de tot el procés, des de la donació a la transfusió. Això comporta òbviament la responsabilitat de fer-ho molt bé per part del Banc de Sang i Teixits, i per això té els professionals i les tecnologies que permeten acomplir amb aquest objectiu.

Com ha influït la pandèmia en la tasca del Banc de Sang i Teixits?

Han passat dues coses amb la pandèmia: en primer lloc, s’ha hagut de fer un esforç redoblat per assegurar que les donacions es segueixen mantenint. Això s’ha d’agrair als donants que han continuat molt compromesos amb el programa de donacions i s’ha mantingut. D’altra banda, totes aquestes capacitats analítiques s’han posat al servei del país i del Departament de Salut. Per exemple, el Banc de Sang ha arribat a tenir un laboratori específic per fer PCR, que al principi no en teníem prou. Ara, un dels laboratoris que més PCR en fa a Catalunya és el del Banc de Sang. Tenim una capacitat de més de 5.000 PCR diàries.

A la UAB s’han fet diverses campanyes de donació de sang. La intenció és seguir col·laborant el proper any?

Òbviament. A vegades poden haver-hi certes restriccions, però mentre es compleixin, la intenció és mantenir les campanyes de donació. Per a nosaltres és essencial i aquestes campanyes de donació a la UAB es mantindran.

Les donacions de sang baixen al voltant d’un 25% en les últimes setmanes de desembre i principis de gener. Faries una crida a la ciutadania per continuar donant sang en aquestes dates? Quines previsions en teniu?

Ara és una època especialment rellevant per a les donacions. De fet, per la situació diferent que hi ha durant el Nadal, les donacions acostumen a baixar. Per tant, faria una crida, sobretot aquest any en què ens desplaçarem menys, a mantenir la donació. Fem crides quan les reserves estan per sota de determinats límits i el període de Nadal és un dels més complicats de l’any. Per això, al gener sempre fem la marató de donants, perquè és un moment en què les reserves de sang són especialment baixes.