Les alumni Ester Querol i Joana Bonet, guardonades amb el IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora

Imatge durant l'acte d'entrega del IX Premi CIEU 2021

El Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) va celebrar el 12 de maig un esdeveniment en línia per fer l’entrega del IX Premi CIEU-FEiE 2021, que reconeix l’esperit i iniciativa emprenedora de la comunitat UAB. Entre les persones guardonades hi ha les alumni Joana Bonet, en la categoria Direcció Hotelera, i Ester Querol, en la categoria de Turisme.

14/05/2021

El passat 12 de maig es va celebrar l’acte d’entrega del IX Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora, un reconeixement del Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) de la UAB als membres de la comunitat universitària per la seva trajectòria i esperit emprenedor.

L’acte, que en aquesta ocasió es va portar a terme virtualment, va començar amb una benvinguda per part de David Urbano, membre honorífic i fundador del CIEU. David Urbano va explicar que amb aquest Premi es pretén difondre l’emprenedoria des de la universitat, i també donar visibilitat a projectes mereixedors de persones que han sorgit del món universitari.

A continuació, Héctor Sala, degà de la Facultat d’Economia i Empresa, va assenyalar com la formació i l’emprenedoria eren clau per “sortir-nos-en” en el context actual, i va congratular a tots aquells qui han mantingut l’esperit emprenedor en moments difícils. Montserrat Balagueró, directora de Serveis Docents de la Fundació UAB, també va destacar la importància de la capacitat emprenedora com una competència perquè als alumnes i titulats segueixin trobant solucions per millorar la vida de les persones, també en temps de pandèmia.

Seguiment, l’economista Jordi Gusi va oferir una ponència on va explicar tota la seva trajectòria fins a l’actualitat. Després de passar per diverses empreses i sectors, Jordi Gusi va fundar la cooperativa Tàndem Social amb dos socis més. Des de Tàndem Social fan consultoria estratègica per a empreses i projectes socials, amb l’objectiu de transformar i aconseguir un impacte social, mediambiental, cultural o educatiu. 

Per a Jordi Gusi, les claus de l’emprenedoria són l’autoconeixement, “saber què t’agrada i què t’apassiona”, i saber identificar com portar-ho a una realitat laboral. Un altre repte, per a ell, és aconseguir la cohesió dels equips i socis

En l’actualitat, la cooperativa ja disposa de 21 persones treballadores i s’estan atenent fins a 2.115 iniciatives. També s’han portat a terme 55 projectes i s’ha format a unes 10.000 persones. Entre els serveis que ofereixen, hi ha l’acompanyament empresarial, els processos participatius i govern obert, la formació i transferència de coneixement, i la cerca de talent (headhunting).

Fins a 7 categories premiades

Andreu Turró, president del CIEU, va anunciar i presentar als diferents guanyadors de la novena edició del Premi, repartits en set categories diferents, i va destacar la “qualitat” dels projectes pensats per millorar diferents aspectes de la vida de les persones. 

El primer premiat, a la categoria de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, va ser Jaume Soler. El professional es va especialitzar en ciberseguretat “quan no hi havia res d’això”. Es va formar i va assolir els coneixements tècnics per poder exercir com a consultor de primer nivell, fet que li ha obert les portes a treballar per a empreses de l’IBEX 35. Actualment, és Senior Security Manager a Accenture Security i també imparteix docència. Per a ell, la ciberseguretat és un “món apassionant” amb molta demanda.

La següent guardonada va ser Gemma Cujó, en la categoria de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents. La titulada va plantejar un projecte sobre l’ús terapèutic del patrimoni documental per a persones malalties d’Alzheimer. Per a ella, aquesta iniciativa permet “donar visibilitat a l’ús social dels arxius” i posar-los a disposició dels col·lectius que ho necessiten, i seguir en la recerca de vies per endarrerir els efectes de la malaltia. 

Ester Querol va rebre el premi en la categoria de Turisme. La professional té més de 23 anys d’experiència en el sector, i sempre s’ha definit com una persona amb esperit emprenedor. Amb el seu soci van detectar la necessitat de disposar d’una eina intermediària entre agents turístics i guies, que facilités la contractació i equilibrés tarifes. El projecte va ser viable i Business Easy Solutions gestionava, el gener de 2019, més de 1.000 tours per uns 25.000 turistes al mes. Amb l’arribada de la pandèmia, però, actualment es troben en un moment de “reinventar el negoci i posicionar-nos per quan torni a activar-se el turisme”.

En la categoria de Direcció Hotelera, la guardonada va ser Joana Bonet, propietària de la casa rural El Callís. El seu pas per diferents cadenes internacionals, nacionals i familiars li van permetre ampliar coneixements i horitzons, però finalment va apostar pel turisme rural. Fa 7 anys va decidir mudar-se a La Garrotxa, on va iniciar un projecte d’allotjament que el sector “va acollir amb els braços oberts” i li ha permès conciliar la vida familiar amb el negoci.

El guardonat Josep Mentruit, de la categoria Facultat d’Economia i Empresa de la UAB, ha creat amb tres companys l’aplicació MyCopeo. Després d’analitzar diferents problemàtiques, van veure que els joves en l’actualitat -encara més agreujat amb la pandèmia- tenen dificultats per socialitzar. Amb aquesta iniciativa, encara en procés d’incubació, volen crear un espai de trobada i intercanvi per ampliar el cercle d’amistats. 

Per part de la categoria general UAB, el graduat Pol Llonch va iniciar amb uns companys de la Facultat un negoci relacionat amb la indústria veterinària. L’empresa AWEC, que és un spin off creat des de la universitat,  es dedica a formar i transmetre coneixement en l’àmbit de la veterinària; i també cerca la resolució de problemes associats al comportament i benestar dels animals de granja, companyia i de zoològic a través de la innovació.

En la categoria Alumni “impacte social i sostenibilitat”, la persona guanyadora va ser Germán Bartolomé. Després de titular-se en el Màster en Edició de la UAB, i treballar durant més de 4 anys al sector editorial, es va quedar sense feina. “En plena pandèmia vaig meditar què fer, i vaig decidir rescatar un projecte”. Després de reciclar la idea original, va trobar un nínxol de mercat en l’àmbit de l’autoedició en català i va fundar El Punt Volat. Un negoci “que neix perquè tothom pugui veure el seu llibre imprès, ja sigui un autor particular, una institució o una entitat”.