La logopèdia que salva vides: la importància de la intervenció en la disfàgia es posa en relleu durant la 1ª jornada interuniversitària en línia de pràctica logopèdica

IMG_disfagia_FP

La conferència ‘’Intervenció en disfàgia en pacients COVID/POSTCOVID’’ es va dur a terme dijous 4 de juny dins de les jornades organitzades per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat d’Oviedo per completar la formació dels pràcticums del grau en Logopèdia. La professora Melina Aparici, coordinadora del grau en Logopèdia de la UAB, va moderar la sessió en la qual van intervenir Pere Clavé, Stephanie Riera i Laura Chércoles.

08/06/2020

El Doctor Pere Clavé, Director d'Investigació i Innovació del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), president de la European Society for Swallowing Disorders (ESSD), i professor de cirurgia a la UAB, i la logopeda Stephanie Riera,  alumni del grau en Logopèdia a la UAB i investigadora de l'Hospital de Mataró i de l'ESSD, van impartir  la conferència ''Intervenció en disfàgia en pacients COVID/POSTCOVID''. També va participar en la sessió Laura Chércoles, coordinadora administrativa de l'ESSD i secretària del Màster en alteracions de la deglució, en el qual participa la UAB. Riera forma part de l’equip clínic del Dr. Clavé a l’Hospital de Mataró, centre de pràctiques del nostre grau en logopèdia.

En la conferència telemàtica, a la qual van assistir  prop de 150 alumnes de les 3 universitats, es va poder constatar la importància de la logopèdia en la sanitat. Es va posar èmfasi en la gran xifra de casos diagnosticats de disfàgia, una malaltia ben present a la nostra població envellida tot i que bastant ”invisible”. La malaltia causa dificultat o impossibilitat absoluta per ingerir aliments sòlids i líquids i pot ser provocada per disfuncions respiratòries o neuronals.

''Més de la meitat del públic tindreu disfàgia quan arribeu als 75 anys'', indicava el Doctor Clavé per exemplificar el gran impacte de la malaltia en la població . Trenta milions de ciutadans europeus pateixen aquesta malaltia multicausal, i l’actual pandèmia de la COVID-19 encara ha fet augmentar la xifra. ''El 50% de pacients amb COVID-19 han estat diagnosticats clínicament amb disfàgia'', afegia el Dr. Clavé, que destacava  que la pandèmia ha fet més visible aquesta malaltia greu i poc coneguda que pot causar la mort.

A la conferència es va analitzar també l’impacte de la COVID-19 a l’àrea del Maresme, així com l’actuació del CSdM per respondre a l’actual emergència sanitària. Els ponents van explicar a l’alumnat els protocols de seguretat per treballar amb pacients infectats, les maneres d’avaluar els malalts per a la realització de diagnòstics i els possibles  els tractaments compensatoris de la disfàgia fins que és possible un tractament actiu. Així mateix, van destacar la necessitat de comptar amb més logopedes en l’àmbit hospitalari, que tenen un paper protagonista en el diagnòstic i tractament de la disfàgia, i de treballar en aquesta àrea en equips clínics i d’investigació interdisciplinaris.

La logopeda Stephanie Riera va mostrar el mètode d’exploració MECV-V (Mètode d’Exploració Clínica Volum-Viscositat), creat per l’equip de l’Hospital de Mataró i que permet als professionals diagnosticar la disfàgia i orientar el tractament segons les necessitats dels pacients. Va presentar una revisió de l’evidència científica d’aquest mètode, així com casos d’exploracions mitjançant el MECV-V sobre els quals l’alumnat havia de fer exercicis de diagnòstic.  

Laura Chércoles, per la seva banda, va descriure les funcions i objectius de la ESSD, així com les opcions de formació per especialitzar-se en l’àmbit de la disfàgia des de la logopèdia, les quals a partir d’ara hauran d’incloure formació relacionada amb la detecció i tractament de la disfàgia en la COVID-19.

En el marc d'aquestes jornades s'han realitzat unes altres 11 ponències amb nombroses professionals referents a l'àmbit de la Logopèdia.