L'Escola acull una vintena d'estudiants estrangers per la CONRIS Summer School 2021

Foto de grup

Entre el 4 i 9 de juliol, alumnes i professorat d’universitats de Noruega, Finlàndia, Països Baixos, Bèlgica i Alemanya han treballat al voltant de la percepció de la seguretat urbana a Barcelona. A les sessions s’ha comptat amb la participació de diferents col·lectius socials, organismes i institucions relacionades amb la prevenció i la seguretat a la ciutat.

16/07/2021

L’Escola ha estat la seu anual de la CONRIS Summer School 2021, una estada formativa per a estudiants i professors de diferents universitats europees que pertanyen a la xarxa de centres d’estudis sobre riscs, seguretat i prevenció CONRIS.

Aquesta edició ha girat al voltant de la seguretat urbana, sota el lema “Building Urban Security: A social approach”. Del 4 al 9 de juliol, una vintena de participants han realitzat classes teòriques, conferències i sessions pràctiques a diferents espais de Barcelona i a càrrec de diferents actors per tenir múltiples perspectives.

S’han acollit a una vintena d'alumnes de Noruega, Finlàndia, Països Baixos, Bèlgica o Alemanya, a més d’alguns estudiants de la mateix EPSI. L’escola va comptar també amb la participació de tres professors visitants de les universitats NBS d’Hamburg, Hogeschool d’Utrech i Laurea University de Finlàndia, membres de CONRIS.

Inauguració Summer School a l'Ateneu del Raval

Durant la inauguració de la CONRIS Summer School 2021, a l'Ateneu del Raval (Barcelona).

Focus en els barris de Barcelona

La inauguració de la Summer School va tenir lloc el 5 de juliol, a l’Ateneu del Raval; on van donar la benvinguda als participants la directora de serveis de prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Àngels Vila, la directora de serveis docents de la Fundació UAB, Montserrat Balagueró, i el president de la Xarxa CONRIS i professor de la Laurea University de Hèlsinki, Kaci Bourdache.

Els participants també van tenir una sessió a càrrec del professor Joaquín Rodríguez, i una conferència amb Alicia Moriana, Comissària del Cos de Mossos d’Esquadra i especialista en delinqüència juvenil. A l’Ateneu del Raval, els estudiants van treballar en grup al voltant de la noció de seguretat: d’on sorgeix, què vol dir en l’actualitat, què inclou aquest concepte, etc. 

Els alumnes també van visitar el gimnàs social de Sant Pau, situat al barri del Raval, considerat un símbol de lluita veïnal i d’inclusió social. A continuació, els estudiants van assistir a l’exposició Afrofeminismes, de la mà de l'autora Montserrat Anguiano.

L’estada també va incloure una visita a l’horta alliberada de Sants, un exemple de mobilització veïnal per a la reapropiació d’espais als barris. A més, els alumnes van assistir a un esdeveniment social a Can Batlló, espai autogestionat d’ús veïnal on s’hi acullen diversos projectes.

Els participants també van fer una visita guiada al Recinte Modernista de Sant Pau, i van atendre a una conferència per part dels professors convidats de la Xarxa CONRIS.

L’últim dia, la directora de l’Escola, Montserrat Iglesias-Lucía, va presidir l’acte de lliurament dels diplomes que es va entregar a tots els participants, que també van preparar una presentació final sobre les seves conclusions del tema treballat durant la Summer School.

Ateneu del Raval

Els participants de la CONRIS Summer School 2021, a l'Ateneu del Raval de Barcelona.