L'alumni Ramsés Marti alerta del perill dels flotadors gegants infables per als infants

Ramsés Martí, alumni EPSI, i expert en seguretat aquàtica
Amb motiu de la 5a edició de la campanya #CapNensofega, l'alumni de l'Escola i expert en seguretat aquàtica, Ramsés Martí, va alertar dels perills dels flotadors gegants infables que utilitzen els infants al mar, i que actualment estan de moda, i que només l'armilla salvavides homologada és l'únic element que pot evitar els ofegaments.

27/06/2019

A principis de juny es va iniciar la 5a edició de la campanya #CapNensofega, organitzada per la Fundació CET10, al Centre Esportiu Municipal Júpiter a Barcelona, on Ramsés Martí, exalumne de l'Escola i expert en seguretat aquàtica, va realitzar una sessió de prevenció i de protocol d'actuació en cas d'ofegament als pares i infants, que van assistir-hi.

Diversos mitjans de comunicació s'hi van apropar per difondre els consells que l'especialista va oferir als presents, i per recollir la denúncia que en feia sobre l'ús dels flotadors gegants infables, que actualment estaven molt de moda, i que sovint eren utilitzats com a element de diversió de la mainada al mar. En aquest sentit, Martí va alertar que eren "molt grans, feien resistència al vent, en pocs segons es desplaçaven moltíssim, i els infants entraven en pànic, queien i no sabien pujar-hi. Aquests objectes estaven pensats per utilitzar-los amb la supervisió d'un adult i que els infants toquessin terra",

També va afegir que malgrat la utiltzació dels flotadors i maneguets per prevenir possibles ofegaments de la mainada, el seu ús generava sensació de tranquil·litat i confiança als pares, que abaixaven l'atenció i vigilància envers als menors, i apareixien els riscos. Segons l'especialista, els únics elements que garantien totalment la seguretat dins de l'aigua eres "les armilles salvavides homologades per la navegació". Gràcies al seu disseny, i si la talla i la col·lació era la correcta, oferien "flotabilitat i giraven automàticament mantenint la boca i el nas fora de l'agua de l'infant".

El passat 2018 es van produir 50 ofegaments d'infants a Espanya, i el 99% dels casos per una manca de supervisió d'un adult. Per aquest motiu, Martí va insistir en què no s'havia d'abaixar la guàrdia, i que la clau per prevenir ofegament infantils era la "vigilància constant i pròxima" a través del "touch control": no allunyar-se de l'infant a més d'una distància superior a una abraçada per poder reaccionar a temps i arribar a agafar-lo en cas de perill.


Recull d'intervencions en mitjans de comunicació

Podeu accedir a un recull de les intervencions de l'expert als diversos mitjans de comunicació, en els següents enllaços:

La Sexta (07.06.19): "El peligro de los flotadores hinchables: con viento son como una vela"

Betevé (07.06.19): "Experts alerten del risc que els menors s’ofeguin en medis aquàtics"

EFE (07.06.19): "Los expertos avisan: solo un chaleco salvavidas evitará que un niño se ahogue"

TV Catalunya (16.06.19): "La clau per prevenir ofegaments infantils: vigilància constant i pròxima"

L'Eix Diari (16.06.19): "Infants i flotadors, un perill a la deriva" (article elaborat pel propi Ramsés Martí).

La Vanguardia (20.06.19): "Tres menores muertos y un niño de dos años en estado grave por ahogamientos"

La República (27.06.19): "Una jornada formativa ajuda pares i nens a evitar ofegaments a l’aigua, la segona causa de mort per accident en infants"