Joana Gubau: "Gràcies a les pràctiques, he après que vull continuar formant les persones en seguretat i prevenció de riscos amb les noves tecnologies"

joanagubau_entrevista_EPSI_2025

Alumna de 3r de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, Joana Gubau està fent les pràctiques a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, al campus de la UAB. Gràcies al treball amb les tecnologies més innovadores, explora des de les tècniques més pedagògiques d’un servei de Prevenció de Riscos Laborals fins a la nanoseguretat.

29/04/2025

"A l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia aprens conceptes com la nanoseguretat, que no veuries en cap altre lloc"

Arran del XXIIè Workshop Universitat Empresa - IV Fira de l'Ocupació de l’EPSI, la Joana Gubau va conèixer la possibilitat de fer pràctiques de prevenció de riscos laborals a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tenia un contracte de sis mesos de durada que ja li han allargat fins a l’agost.

  • Per què vas decidir estudiar el Grau en Prevenció i Seguretat Integral de la UAB?

Ja des de petita em fixava en les sortides d’emergències i els extintors quan anava a algun lloc. Un dia, vaig conèixer una tècnica de Prevenció de Riscos Laborals i em va atraure molt la seva feina. Vaig investigar, vaig creure que el Grau en Prevenció i Seguretat Integral de la UAB encaixava perfectament amb el que volia fer, per les assignatures que s’hi cursaven i les sortides laborals a les quals podies optar. M’hi vaig inscriure, i avui dia estic molt contenta amb la decisió.

 

  • Per què has escollit l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) com a destí on fer les pràctiques del grau?

Vaig conèixer l’ICN2 arran d’un Workshop d’EPSI al qual vaig assistir quan estava a 2n curs. Entre d’altres moltes coses, em va atraure que l’idioma vehicular de les pràctiques era l’anglès, hi havia gent de moltes cultures.

 

  • Què fas en el teu dia a dia a les pràctiques?

M’agrada perquè faig moltes coses diferents: CAES (coordinació d’activitats empresarials), avaluacions de riscos pròpies, fitxes tècniques i d’informació, formació pròpia i formació de serveis externs que contractem, com la Creu Roja. També estic aprenent sobre sostenibilitat en un institut de ciència com l’ICN2, la qual cosa és molt interessant.

Tinc contacte directe amb els laboratoris. Entrego bates, canvio les farmacioles i estic pendents dels EPIS. Avaluem si hi ha risc d’incendi o elèctric dels prototips i les homologacions de les màquines. Estic molt satisfeta, perquè tenia contracte de pràctiques fins al maig, però me l’han allargat fins agost. Per tant, encara tindré temps d’aprendre i aprofundir en totes aquestes tasques.

 

  • Abans de les pràctiques, t’havies plantejat que la Prevenció i Seguretat Integral podia anar directament relacionada amb l’àmbit de la recerca, investigació i salut?

Mai. La imatge que tens quan penses en Prevenció de Riscos Laborals és una empresa de serveis externs. Aquí és com si fos un servei propi, és molt únic. Aprens conceptes com la nanoseguretat, que no veuries en cap altre lloc.

 

  • Què és la nanoseguretat?

Es tracta de prevenir als treballadors sobre les partícules de mida nano que estan a tot arreu, i en ocasions poden ser perjudicials. Es poden presentar en format gasós, líquid o sòlid. Amb els cartells que hem dissenyat, aconseguim avisar als treballadors que en alguns laboratoris pot ser que hi hagi nanopartícules. Tot i així, treballant amb campanyes de seguretat i les mesures adequades no hi ha perill real.

 

El que m’atrau de la nanoseguretat és que està molt poc investigada.

 

  • Per què recomanaries als futurs alumnes estudiar el grau de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB?

És molt versàtil. A primer i segon ja hi ha alguna assignatura relacionada amb la Prevenció de Riscos Laborals. Després, els recomanaria que a 4rt fessin la Menció en Seguretat Laboral. És un grau amb molt de futur i els professors són grans professionals.