Jan Cubillo i Ricardo Pol, guardonats amb el premi Arcadi Oliveres pels millors TFG de temàtica de transformació per a la justícia global

Entrevista TFG

Els exestudiants de la Facultat de Dret, Jan Cubillo Solà i Ricardo Pol Hermida, han estat guardonats pels Premis Arcadi Oliveres, el 28 de març, a la Sala d’Actes d’Economia i Empresa, que premiem als millors treballs de fi de grau en matèria de transformació per a la justícia global. 

30/03/2023

Com cada curs, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) ha premiat a estudiants de diferents facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona pels millors treballs de fi de grau en matèria de transformació per a la justícia global.

En aquesta convocatòria, Jan Cubillo Solà, exalumne de Criminologia, i Ricardo Pol Hermida, exalumne de Dret, han sigut alguns dels premiats en tota la UAB.

L'acte d'entrega, on se'ls va guardonar amb els Premis Arcadi Oliveres, va ser el 28 de març a la Sala d'Actes d'Economia i Empresa. 

ENTREVISTA

     1. Quin és el tema del teu TFG?

J: El meu tema de TFG és sobre els Alertadors a l’administració pública.

Els Alertadors són les persones que denuncien corrupció o males pràctiques en una empresa pública o privada i el que he estudiat, en concret, són les repercussions i tot el procés que comporta una denúncia per la persona que decideix denunciar els fets delictius o les males praxis, en aquest cas, a l’administració pública.

R: El meu TFG tracta sobre els drets indígenes sobre la terra i com s'apliquen els drets internacionals.

     2. Per què vas escollir aquest tema?

J: Al principi, volia fer el TFG sobre el mobbing empresarial i això em va portar a la idea dels Alertadors. Tot el tema dels Alertadors està molt relacionat perquè per denunciar, molts d’aquests Alertadors passen per un procés de mobbing empresarial. Com eren temes relacionats va acabar derivant en aquest tema més “pacífic”.

R: Estava buscant un àmbit que es notés com un desenvolupament en dret internacional en el qual feia una perspectiva més allunyada del control dels estats que, normalment, és el que impera, però semblava que no tenia molt de recorregut.

No obstant això, vaig donar amb aquest apartat, en el que sí que hi havia un desenvolupament que pogués trencar una mica aquest model en el qual els estats tenen tot el monopoli del dret.

      3. Quin era l’objectiu del teu TFG?

J: L’objectiu del TFG era conèixer quines són les repercussions per la persona que denuncia corrupció, és a dir, a què s’enfronta aquesta persona de cara a la societat i de cara a l’organisme on ha denunciat. Per exemple, patint les conseqüències d’haver-se delatat, quins són els factors que el portaven a denunciar i què pot fer la societat per evitar el dany d’aquesta persona que ha patit per haver actuat de forma ètica.

R: Veure de quina forma els organismes internacionals podien ser utilitzats per a garantir els drets de les poblacions, que ja estan reconeguts internacionalment.

     4. Què creus que aporta aquest treball en el sector en el que es dirigeix?

J: Considero que aporta un coneixement més profund sobre les conseqüències que tenen les persones que denuncien corrupció i que es facin polítiques en algunes empreses perquè s'encaminin a prevenir aquestes males pràctiques com, per exemple, millorant els canals de denúncia, que dins d'una empresa hi hagi algun organisme que processi aquest tipus de denúncies i fins i tot, que acabi millorant la legislació perquè prengui en consideració experiències de persones que han denunciat.

R: Crec que pot ser útil per a tots els grups i associacions que reivindiquen els drets indígenes sobre el terreny. Fan un treball magnífic, però moltes vegades els costa arribar a segons quins organismes internacionals. Fer una mica aquesta labor és molt dir, però si valgués per a alguna cosa, que valgués per a donar a conèixer el que és un treball de camp diari, que a vegades no arriba ni a l'opinió pública internacional ni als organismes internacionals.

    5. Quan vas proposar el tema, tenies constància d’aquesta convocatòria?

J: Sí que n’havia sentit a parlar, però no vaig fer el TFG pensant que ho anava a presentar. Sabia de la seva existència, però no era l’objectiu.  

R: En primer moment no. Va ser la meva tutora quan va veure una mica per on anava i em va proposar la possibilitat de presentar-ho, ja que, precisament, era l'objecte del Treball en si mateix.

    6. I quan ho vas entregar, t’esperaves ser premiat?

J: No, la veritat és que no m’ho esperava. Jo ho vaig presentar una mica a veure si hi havia sort. Tampoc tenia 100% clar que la meva temàtica n’és a encaixar en el que esperaven les persones que decidissin els premiats. La veritat que va ser una sorpresa.

R: No, en absolut. El que passa és que era conscient que era molt el tema i com en les bases posava que no valoraven el treball en si mateix sinò que valoraven els objectius, hi havia moltes possibilitats.

    7. Encara que has estat premiat, canviaries alguna cosa del teu TFG?

J: Les coses poden millorar sempre, sempre hi ha punts de millora.  

R: Pràcticament tot. Crec que hi ha moltes coses que poden millorar. Quan vaig començar amb aquest treball, vaig començar amb una perspectiva de "què es pot millorar", però es podria haver centrat més en "què està passant en aquests contextos" perquè el que veiem són moltes coses que ja estan protegides: assassinats, persecucions, és a dir, no estem veient res nou.

A més, canviaria coses tècniques que considero que es podrien haver millorat molt, haver adoptat una posició més crítica.