Intervenció del professor Juan Ramón Hidalgo en un article d’El País sobre el brot de listèria

Control seguretat alimentària
L’expert en dret alimentari i co-coordinador del màster i el postgrau en seguretat alimentària opina sobre els plans d’autocontrol i el paper de les administracions per garantir la seguretat alimentària de les empreses.

17/09/2019

El diari El País va publicar ahir, 16 de setembre, un article sobre les mesures que el Govern d’Andalusia començaria a aplicar arran del brot més gran de listeriosis ocorregut a Espanya, detectat el passat mes d’agost.

Juan Ramón Hidalgo, professor i un dels coordinadors del Màster en Gestió de la Seguretat i la Qualitat Alimentària i el Postgrau en Sistemes de Gestió de la Qualitat de l’Escola, és un dels experts consultats sobre el paper de l’administració en l’àmbit de la seguretat alimentària, un tema que fins ara ha estat en bona part responsabilitat de l’empresa: “avui en dia, la seguretat alimentària depèn dels plans d’autocontrol de les empreses, sense ells, tindríem un problema per garantir-la. A les institucions se’ls hi requereix que verifiquin que es compleixin”.

L’article esmenta alguna de les mesures que el govern andalús vol aplicar, com l’obligació de les empreses a contractar personal especialitzat en el control i vigilància dels processos de producció, o la creació de campanyes de promoció del consum carni d’empreses locals, entre d’altres.  

També s’explica l’actual protocol que la Junta d’Andalusia segueix per classificar les empreses en riscs: les de major risc són “A” i requereixen una inspecció cada sis mesos, mentre que les empreses “D” són de dos anys i, les “E”, menys perilloses, requereixen “altres estratègies d’execució”. En aquestes visites, les autoritats sanitàries tenen sobretot en compte els plans d’autocontrol de les empreses, qui se’ls dissenyen “a mida” a causa de la falta de concreció de la normativa europea que regula els plans.

Un espai per debatre l’actualitat en seguretat alimentària

El docent i expert en dret alimentari és també coordinador del Fòrum QSA EPSI-FUAB, un grup d’opinió sobre normes alimentàries inaugurat al maig que constitueixen professors, experts i exalumnes titulats del Màster i els Postgraus en seguretat alimentària.

El Fòrum pretén ser un espai referent que ofereixi ajuda tècnica-legal i solucions a les interpretacions legislatives sobre agroalimentària, en matèries com el frau alimentari, la qualitat i seguretat dels aliments, o les condicions en què es produeixen, distribueixen i consumeixen, i on debatre temes d’actualitat sobre seguretat alimentària, com seria l’actual alerta de listèria.