Informació de la situació del coronavirus SARS-CoV-2

Què és el coronavirus SARS-CoV-2
En relació al coronavirus SARS-CoV-2, la UAB segueix les directrius dictades pel Departament de Salut, l'Agència de Salut Pública i el Ministeri de Sanitat, i es mantenen les mesures genèriques de protecció individual aplicables actualment davant de malalties respiratòries.

11/03/2020

La UAB es manté en contacte i segueix les directrius dictades pel Departament de Salut, l'Agència de Salut Pública (ASPCAT) i el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, l'ASPCAT, organisme que tracta directament els casos detectats a la comunitat universitària, ha pres les mesures preventives adequades en cada cas i ha informat que no cal adoptar cap mesura específica a nivell d’aula ni de centre universitari.

- Atès que davant de l’evolució del virus hi ha països que apliquen diferents mesures excepcionals d’entrada, abans de viatjar recomanem que consulteu el protocol d’emergències publicat per l'Àrea de Relacions Internacionals de la UAB.

- Fira de Barcelona ha informat que davant la situació actual i atenent a les mesures de prevenció aprovades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya en relació al COVID-19, posposa les dates de celebració del Saló de l’Ensenyament i Futura per reconvocar-los abans del període de preinscripcions universitàries. Fira de Barcelona, conjuntament amb el Departament d’Educació i la Secretaria d’Universitats, comunicarà el més aviat possible les noves dates de celebració. Totes les activitats previstes entre el 18 i el 22 de març queden cancel·lades. Per tant, la participació prevista per part de la UAB a Ensenyament i Futura resta pendent de nova convocatòria.

- La Generalitat de Catalunya ha activat el Pla d'actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc que gestiona les emergències associades a aquestes que afectin Catalunya, dona suport a l’estratègia de la Direcció General de Salut Pública per a la minimització de la propagació de la pandèmia, dissenya estratègies i sistemes de suport per al manteniment dels serveis imprescindibles per al funcionament de la societat i dissenya estratègies per a la gestió de situacions de risc derivades d’aquest.

- Les facultats de Medicina i de Psicologia de la UAB han decidit, amb la finalitat de facilitar l’activitat dels professionals sanitaris i preservar l’estat de salut dels malalts ingressats als hospitals o en regim ambulatori (CAP), i conjuntament amb les direccions hospitalàries, unitats de medicina preventiva i unitats de malalties infeccioses de les respectives Unitats Docents Hospitalàries, suspendre temporalment totes les pràctiques clíniques hospitalàries fins a nou avís. S’anirà informant sobre les actuacions docents que es derivin d’aquesta decisió.

- Per a la comunitat universitària s’ha habilitat una bústia de consultes: info.coronavirus@uab.cat.

- L'Hospital Clínic Veterinari de UAB està rebent moltes consultes de propietaris preocupats per la salut de les seves mascotes en relació amb el coronavirus, motiu pel qual ha creat aquesta pàgina on tracta de donar resposta a alguns dels dubtes més freqüents. 


Què hem de saber?

Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d'immunitat.

El Departament de Salut estableix mantenir les mesures genèriques de protecció individual aplicables actualment enfront de malalties respiratòries, que inclouen:

  • Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.
  • Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
  • Eviteu compartir menjar, estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Per a una informació més detallada, es pot accedir als portals següents:

Més informació: Preguntes i respostes sobre la malaltia COVID-19 en l'àmbit universitari (Actualitzat: 28.02.2020)
La UAB suspèn l'activitat lectiva presencial a partir del 13 de març