Protocol d'emergències. Viatges a l'estranger

Imagen Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación
RECOMENACIONS MAEC
 
Abans de viatjar a l’estranger és important estar ben informat per evitar problemes i situacions d’emergència. La web del MAE proporciona informació útil de caràcter general per a qualsevol viatge a l’estranger.
En aquesta web trobaràs un llistat de les ambaixades espanyoles en el món. És recomanable consultar les recomanacions de viatge del país que vagis a visitar, on trobaràs informació actualitzada sobre els requisits per l’entrada al país, la documentació i els visats necessaris per viatjar, les condicions de seguretat, situació sanitària, els principals telèfons d’interès, etc.
En situacions d’emergència col·lectiva o catàstrofe natural, es molt important consultar els apartats de seguretat i la secció d’avisos que cada ambaixada disposa a la seva web, amb notícies actualitzades de la situació al país de destí. 
Imagen Icono Teléfono
ASSISTÈNCIA CONSULAR

És també molt important conèixer els serveis que us poden oferir els consolats, especialment en cas d’incidències de seguretat personal o d’assistència en situació de necessitat. Podeu consultar la informació del MAE d'Assistència Consular aquí.


Telèfons d’emergència consular 
Imagen Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación
REGISTRE

Per estades i viatges a l’estranger, el MAEC recomana inscriure’s als registres consulars del país de destí perquè, en cas d’emergències com catàstrofes naturals o situacions d’emergència col·lectiva, els consolats puguin contactar amb els espanyols de la demacració consular i donar l’assistència necessària segons la situació.
Hi ha dos tipus de registres de viatgers:


 
Imagen Icono Vacuna
VACUNES

Per prevenir el risc de contraure malalties, la Organització Mundial de la Salut recomana, i en alguns casos obliga, a que els viatgers internacionals estiguin vacunats. Els centres de vacunació internacionals de Catalunya proporcionen una atenció individualitzada sobre les vacunes necessàries segons el país, la zona que es visita, l’època de l’any, el tipus de viatge i la durada.

Podeu trobar més informació en el següent link:
Vacunació Internacional Gencat


 
Imagen Icono Médico
ASSEGURANÇA MÈDICA

Per a desplaçaments dins de la Unió Europea, es recomanable tramitar amb antelació la Targeta Sanitària Europea.

La Targeta Sanitària Europea (TSE) és el document personal i intransferible que acredita el dret a rebre les prestacions sanitàries que resultes necessàries, des d’un punt de vista mèdic, durant una estada temporal en el territori del Espai Econòmic Europeu o Suïssa, tenint en compte la naturalesa de les prestacions i la durada de l’estada prevista, d’acord amb la legislació del país d’estada, independentment de que l’objecte de la estada sigui el turisme, una activitat professional o els estudis. Per més informació visitar aquesta web.

Si el país de destí està fora de la Unió Europea, es recomana contractar una assegurança mèdica que tingui plena cobertura en cas de malaltia o accident durant el viatge, ja que les despeses d’hospitalització i tractament mèdic, a la major part dels països, han de ser assumides pel pacient i poden arribar a ser molt elevades. També cal considerar que tingui cobertures en quant a desplaçament de familiars i desplaçament en avió medicalitzat.
Cal tenir en compte que les assegurances han de cobrir de forma específica la realització de determinades activitats com esports de risc o relatives al món del motor (accidents de trànsit, etc.) 
Imagen Icono Meteorologia
INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

La climatologia pot ser molt variable depenent del país de destí, arribant a ser extrema en algunes zones del planeta, per aquest motiu és recomanable estar al corrent de les condicions climàtiques del lloc al que viatgeu.

En els següents links trobareu dues pàgines amb serveis d’alarmes meteorològiques:
 
Imagen Loco RightsApp
RightsApp

Subjecte a certes condicions, els ciutadans de la UE tenen dret a moure’s i residir lliurement dins del territori de la UE. L’estratègia europea dins de l’Àrea de Seguretat, Llibertat i Justícia és assegurar que els drets ciutadans de la UE estan protegits fins i tot quan es troben en un Estat Membre diferent del seu propi. L’aplicació mòbil RightsApp està disponible en quatre idiomes: Anglès, Espanyol, Italià i Portuguès. A més, considera tres escenaris en els que es pot trobar l’usuari que ha estat víctima d’un delicte dins de la Unió Europea. El primer escenari és la necessitat de realitzar una trucada d’emergència al 112. Simplement prement un botó l’usuari podrà realitzar una trucada d’emergència al 112. El segon escenari es centra en la necessitat d’informació referent als drets que atenen als ciutadans de la Unió Europea que han estat víctimes d’un delicte. Un cop l’usuari ha respost un petit qüestionari, els drets que atenen a l’usuari en la seva situació específica apareixeran agrupats per temàtica. En l’últim escenari, l’app ofereix a l’usuari informació sobre les entitats i centres d’ajuda a les víctimes de delictes a Catalunya.