El professor A. Perona, al V Encuentro de ciudades sobre movilidad sostenible y seguridad vial de Màlaga

Alfonso Perona al V Encuentro de Ciudades de Màlaga
El docent va participar com a expert en una taula rodona sobre la regulació del trànsit urbà, en el marc de les jornades anuals organitzades per la Direcció General de Trànsit (DGT) i la Federación de Municipios y Provincias (FEMP), celebrades els dies 6 i 7 de febrer, a Màlaga.

15/02/2019

Alfonso Perona, professor de l’Escola i expert en mobilitat urbana, va participar el passat 7 de febrer al V Encuentro de Ciudades sobre Movilidad Sostenible y Seguridad Vial, celebrat a Màlaga, i organitzat per la DGT i la FEMP.
 
L’expert va formar part d’una taula rodona, sota el títol “Regulación del tráfico urbano”, en la qual va parlar sobre les recomanacions per a la regulació del trànsit urbà i la convivència entre diferents models de mobilitat, ja que progressivament aquesta esdevé més complexa.
 
“S’ha de treballar per a una reducció del vehicle privat i donar pas a modes més en consonància amb la sostenibilitat i el medi ambient, i garantir la seguretat de tots i, en especial, als usuaris més vulnerables”, va justificar Perona.
 
Durant l’esdeveniment, la DGT va informar sobre una nova normativa que regularà els vehicles de mobilitat personal, un tema que ha generat recentment una gran preocupació per als ajuntaments.
 
Precisament, en la intervenció del professor, es va posar sobre la taula el paper de les ordenances municipals com a eines de regulació de la mobilitat a les ciutats. Per ell, han de ser fonts de legislació mínimes i clares, concretes i concises: “abans de redactar una ordenança, s’han de tenir en compte els criteris d’usos de les vies urbanes, l’estructura urbana de la ciutat, els estils de vida i quins són els nous models de transport que es desenvolupen a cada ciutat”.
 
Un altre aspecte important de les ordenances municipals és que han de ser de fàcil interpretació, i que la seva funció és que “la persona sigui al centre de la ciutat, ja que és un mitjà de regulació per a la convivència entre ciutadans”. Així i tot, l’expert considera que “una bona planificació prèvia i el correcte trasllat d’informació a l’usuari de les ciutats és més important que l’ordenança per aconseguir que cada dia la mobilitat sostenible sigui més acceptada”.
 
El V Encuentro de Ciudades s’organitza anualment i té com a objectiu realitzar un intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques en l’àmbit de la mobilitat i seguretat viària urbana. Les jornades estan dirigides, sobretot,  a persones i organitzacions expertes en trafico i mobilitat, medi ambient, salut i societat.