El Fòrum QSA Normes Alimentàries analitza la crisi del SARS-COV-2 en la indústria alimentària

Seguretat alimentària

Juan Ramon Hidalgo, Coordinador del Fòrum QSA Normes Alimentàries, juntament amb Mireia Romagosa i Cristina Maján, membres d'aquest Grup d'Opinió en Gestió de la Qualitat i Seguretat Alimentària de l'Escola, analitzen, en un article, com l'expansió del coronavirus SARS-COV-2 ha impactat en la indústria alimentària, i quines mesures i protocols s'han adoptat per seguir garantint la qualitat i la seguretat dels productes.

06/04/2020

El Grup d'Opinió en Gestió de la Qualitat i Seguretat Alimentària Fòrum QSA Normes Alimentàries de l'Escola acaba de publicar l'article "Crisi SARS-COV-2 (agent causant de la malaltia COVID-19): Situació normativa i control de riscos a la indústria alimentària". Juan Ramón Hidalgo, Coordinador d'aquest col·lectiu, juntament amb les investigadores d'aquest grup, Mireia Romagosa i Cristina Maján, han estat les persones autores d'aquesta divulgació. 

L'estudi analitza l'impacte de l'expansió internacional del coronavirus en la indústria alimentària, i quines mesures i protocols s'han seguit i impulsat per part de les autoritats sanitàries i alimentàries, per garantit la seguretat i qualitat en tot el procés d'elaboració i transformació dels productes fins arribar al consumidor final. També es tracten les recomanacions per la població en general, a l'hora de manipular els aliments comprats en els establiments comercials.

Els investigadors recullen el treball de diverses institucions oficials de l'àmbit de la seguretat alimentària, com l'European Food Safety Authority, en què es contempla que no existeix cap evidència que els aliments siguin una font o una via de transmissió del SARS-COV-2.

L'article també reflexiona al voltant de les precaucions i prohibicions que s'han establert en referència al consum d'animals silvestres ,o animals malalts o morts per causes desconegues, i aprofundeix en l'àmbit de responsabilitats dels operadors alimentaris en la seguretat alimentària, entre altres aspectes.

Els autors ofereixen diverses conclusions finals del seu estudi on es reflecteix que la nova situació generada per aquest coronavirus determina "l’adaptació permanent de les obligacions i de la responsabilitat de la indústria alimentària a la nova situació de risc, essent fonamental el mantenir un subministrament segur d’aliments al mercat, dins de l'excepcionalitat i sempre i quan estigui garantit l’accés de la població als aliments".

Podeu llegir íntegrament l'article, clicant sobre aquest enllaç.

 

El Fòrum QSA EPSI-FUAB

El fòrum sobre normes alimentàries integra professors i alumni d’algunes de les 23 edicions dels programes de Màster i Postgrau en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària.

L’objectiu d’aquest espai dins del Grup d’Opinió és consolidar un conjunt d’experts multidisciplinaris que proposin solucions per a les interpretacions i aplicacions de la legislació alimentària.