El Fòrum QSA de Normes Alimentàries EPSI-FUAB analitza el concepte i evolució de la Seguretat Alimentària

Seguretat alimentària
Foto: Nestlé

El Director del Fòrum QSA Normes Alimentàries EPSI-FUAB i expert en Dret i Seguretat Alimentària, Juan Ramón Hidalgo, publica un article per commemorar el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, el 7 de juny, on fa una aproximació al concepte de Seguretat Alimentària i a les seves diverses definicions i connoctacions, tant a nivell mundial, com local, i una anàlisi de la seva evolució en contingut i normativa en els darrers anys.

05/06/2020

El passat 2019, l'ONU va declarar el 7 de juny com a Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, i per commemorar aquesta celebració, el Fòrum QSA de Normes Alimentàries EPSI-FUAB, Grup d'Opinió en Gestió de la Qualitat i Seguretat Alimentària impulsat des de l'Escola, ha publicat un article on s'analitza aquest concepte, les seves diverses definicions i connoctacions, i la seva evolució.

De la mà de Juan Ramón Hidalgo, expert en Dret i Seguretat Alimentària, Coordinador del Màster en Gestió de la Seguretat i la Qualitat Alimentària de l'EPSI i Director d'aquest fòrum d'especialistes, s'ha elaborat la peça divulgativa "Seguridad Alimentaria: Aproximación a los diferentes conceptos en el mundo".

En aquest article, el docent contempla que les autoritats públiques estan obligades a regular les normes sobre producció alimentària i els mitjans pels quals garantir que l'accés als aliments arribi a tots els ciutadans. L'evolució de l'economia ha comportat que s'hagin produït diferències entre països desenvolupats i els que estan en vies de desenvolupament pel que fa a la disponibilitat, accés i consum dels aliments.

Aquest fet ha generat diverses visions i evolucions del concepte de Seguretat Alimentària, que es poden resumir en la distinció, en anglès, dels termes "food security" i "food safety": El primer abarca una definició més àmplia de la Seguretat Alimentària des de la seva preocupació per garantir la producció d'aliments i el seu abastiment que arribi a tota la població, més vinculada, als països en vies de desenvolupament en la seva lluita per combatre la fam. Mentre, que "food safety" estaria relacionat al concepte més restringit dels països rics, més enfocat a assegurar la inoqüitat i la qualitat dels aliments, ja que aquests estats tenen garantida la producció suficient per la ciutadania, i tractarien amb més rellevància temàtiques relacionades amb la higiene i salubritat dels productes, l'alimentació, salut i benestar dels animals, i la protecció fitosanitària en el decurs de tota la cadena alimentària.

L'article conclou que la definició de Seguretat Alimentària incorpora diferents factors i dimensions que varien en funció de la zona geogràfica i de les necessitats alimentàries de la seva població. Els canvis de la seva conceptualització són conseqüència de les diferents normatives incorporades per les autoritats per protegir l'accés i disponibiltat dels aliments, el seu ús adequat, i el seu consum inoquo i de qualitat, quan aquest és possible. En definitiva, es tracta d'un concepte que és dinàmic i amb un enfocament multidisciplinar i multidimensional.