Compartir i gaudir els àpats en família afavoreix la salut en l'adolescència

Menjar familiar
istockphoto/shironosov

Un equip de recerca de la UAB i de la UOC conclou que menjar en família mantenint els costums de convivialitat tradicionals de la dieta mediterrània influeix en uns millors hàbits d'alimentació de les persones adolescents i pot prevenir molts problemes i conductes de risc característics d’aquest període del desenvolupament.

09/04/2021

L’estudi, publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, es va dur a terme mitjançant entrevistes en profunditat a famílies de Catalunya amb adolescents d'entre dotze i setze anys per analitzar un dels aspectes menys estudiats de la dieta mediterrània: la socialització en els àpats i com la manera en què es consumeixen els aliments repercuteix també en la salut.

Els resultats van indicar que algunes rutines dels àpats familiars, com ara compartir els aliments, seure al voltant d'una taula sense aparells digitals o tenir una conversa agradable, són aspectes beneficiosos per a l'adolescència i contribueixen a la seva salut.

"En un moment en què el confinament per la pandèmia ha reviscut els àpats en família, aquest estudi assenyala un dels possibles aspectes positius de la situació que ens ha tocat viure", explica la investigadora de l'estudi Anna Bach-Faig, del grup de recerca Foodlab i professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, coordinadora de l’estudi.

“Fins ara, els estudis havien trobat que una major freqüència d’àpats en família s’associava a beneficis pel desenvolupament saludable dels adolescents, com ara a una alimentació més saludable, una reducció del risc de desenvolupar obesitat i trastorns del comportament alimentari, reducció del consum d’alcohol i de l’abús de substàncies, menys símptomes depressius i millora del funcionament familiar. Però no estava clar el per què d’aquesta associació. Aquesta recerca aprofundeix en els mecanismes que podrien explicar-ho”, explica el professor del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB David Sánchez-Carracedo, investigador principal del projecte en què s’emmarca aquest estudi, i director del Grup de Recerca en Problemes Relacionats amb l’alimentació i el pes de la UAB.

La importància de la conversa

Per determinar el grau més o menys elevat de convivialitat en les famílies estudiades, els investigadors van analitzar la freqüència i la durada dels àpats familiars, el lloc on es feien, l'ús d'aparells digitals, la preparació dels aliments i el tipus de comunicació que s'establia en aquestes trobades.

Segons l'estudi, la majoria de les famílies es reunia únicament per al sopar i els seus hàbits variaven depenent de si menjaven sols o amb els seus éssers estimats.

La recerca va identificar que els àpats familiars eren un espai per comunicar-se i socialitzar, i que quan les famílies els dedicaven menys temps, no s'asseien a taula, es distreien amb aparells digitals o no mantenien converses agradables en aquestes trobades, també seguien en menor mesura la dieta mediterrània.

Per a la majoria dels progenitors, menjar en família era especialment important si tenien fills o filles adolescents, atès que això afavoreix la conversa i estreny els llaços familiars.

A més, la majoria de les persones enquestades considerava que, gràcies a aquestes trobades familiars, els progenitors es converteixen en models que ajuden a establir patrons saludables per als fills. Aquesta impressió coincideix amb els resultats d'altres estudis, en els quals es demostra que menjar en família es relaciona amb una dieta més saludable, amb més verdures i fruites i menys begudes ensucrades.

La dieta occidental

Per a l'experta en nutrició Anna Bach-Faig, preservar les tradicions en la manera de menjar és essencial per conservar els beneficis de la dieta mediterrània i promoure la salut de les noves generacions. Però, des de fa diverses dècades, la dieta mediterrània perd pes davant l'anomenada "dieta occidental", en la qual predominen els aliments processats i el fet de menjar de manera ràpida, moltes vegades davant del televisor.

Considerar aquests aspectes, incideix l'estudi, és vital per promocionar un desenvolupament saludable en l'adolescència i dissenyar campanyes de salut pública. Un exemple en va ser la campanya “Implica't: ingredients per un creixement saludable i feliç”, que va es va dur a Catalunya i en què van participar investigadors d'aquest estudi. "En aquesta campanya fèiem èmfasi en recomanacions centrades en el com, tan importants com les habituals centrades en el què” explica Sánchez-Carracedo, “amb missatges en torn a la taula, a casa i en societat, com ara reforçar l’acceptació del propi cos, evitar fer comentaris crítics sobre el físic de les persones, o fer al menys un àpat en família al dia".

Referència: de la Torre-Moral, A.; Fàbregues, S.; Bach-Faig, A.; Fornieles-Deu, A.; Medina, F.X.; Aguilar-Martínez, A.; Sánchez-Carracedo, D. Family Meals, Conviviality, and the Mediterranean Diet among Families with Adolescents. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 2499. https://doi.org/10.3390/ijerph18052499

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar