Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

Workshop: "AGNOTOLOGIA: Ciència invisible a l'Espanya del segle XX"

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Des que, el 2008, Robert Proctor i Londa Schiebinger van popularitzar el terme “agnotologia” per referir-se a l'estudi de la producció d'ignorància en el seu famós llibre editat, ha crescut l’interès per explorar el paper de la ciència i els científics en aquest procés.

En el marc del projecte coordinat (iHC-UAB/IHCM-UV) del Ministeri de Ciència i Innovació, “Agnotologia: ciència invisible a l'Espanya del segle XX”, ens proposem aprofundir en els processos històrics de producció d'ignorància a través de diversos estudis de cas en el context espanyol.

El workshop que presentem reuneix diversos d’aquests estudis amb la intenció de començar a discutir i configurar una futura publicació col·lectiva.

El workshop és obert a la participació d’aquells que hi estiguin interessats. Els textos seran precirculats i presentats molt breument pels seus autors, per tal d’aprofitar al màxim el temps de discussió.


Degut a les restriccions Covid, l’assistència presencial al workshop és limitada. Si hi esteu interessats, si us plau escriviu a: agusti.nieto@uab.cat


Si voleu seguir el workshop on-line, demaneu els enllaços de connexió a: elena.fernandez@uab.cat

 

Programa del Workshop

Dilluns 14 de març 

16 h. Introducció

16.15. Premsa i agnotologia

1. Florensa, C. Un Comptador de Cos Sencer per mesurar plutoni in vivo? l’estrella del projecte indalo  

2. Nieto-Galan, A. Secretos en la esfera pública: la divulgación lo nuclear en el primer franquismo

3. García Belmar, A.; Wimmelbücker, L. La construcció d'un miracle. Els usos de la talidomida en el tractament de la lepra.

*Comentaris: José Ramón Bertomeu

17:15 h. Pausa

17:30 h. Plaguicides

4. Bertomeu, J.R. & Pérez Criado, S.  Arquitecturas de la ignorancia: La regulación de los plaguicidas     durante el franquismo (1939-1978)

5. Espluga, J. Producció d'ignorància i ús de plaguicides en l’agricultura. Una anàlisi des de l'agnotologia i l'ecologia política

6. Guillem, X. & Suay, I. Tòxics transatlàntics: la circulació del cianhídric entre València i Buenos Aires

*Comentaris: Agustí Nieto-Galan

 

Dimarts 15 de març 

10h. Ignorància laboral i ambiental

7. Gorostiza, S. ¿Contaminación natural? La minería potásica y los conflictos sobre los orígenes de la salinización de la cuenca del río Llobregat

8. Kamalova, S. La creación de ignorancia en los puestos de trabajo: el Caso Ardystil en España a finales del siglo XX

*Comentaris: Ximo Guillem

10:45 h. Pausa

11.15 h. Divulgació i Educació

9. Lévy, S. Por la Higiene de la Raza. El esclarecimiento de la “cuestión sexual” a través del psicoanálisis en el primer franquismo.

10. Carandell, M. & Gil-Farrero, J. La construcció de l’educació ambiental a Catalunya

11. Granados, C. Manuel Toharia, ¿divulgador de la ciencia o de la ignorancia? Un análisis del negacionismo del cambio climático en España a través de su discurso (1993-2013)

 *Comentaris: Clara Florensa

12.15 h. Monogràfic

Proyecto para un número monográfico de revista: Velasco, R. & Nieto-Galan, A. José María Albareda y la política científica del primer franquismo

12:45 h. Debat i conclusions.

Planificació del treball

Publicacions