Work in Progress
Detalls de l'event
- Inici: 18 juny 2021 13:00
- En línia
Mònica Alcala-Lorente (UAB-IHC): “Narratives, representacions i (ab)usos dels espais agrícoles i forestals en l'excursionisme finisecular a la província de Barcelona (1876-1904)”
Resum:
En aquest seminari compartiré l’estat de la meva investigació en el marc de la tesi que estic escrivint i que duu provisionalment el títol de “Narratives, representacions i (ab)usos dels espais agrícoles i forestals en l’excursionisme finisecular a la província de Barcelona (1876-1904)”. A través dels butlletins de les primeres associacions excursionistes barcelonines i altres materials relacionats, analitzo les excursions realitzades per part de certs residents de Barcelona als voltants de la ciutat durant el període d’entre segles. A partir d’aquestes fonts, situo els espais agrícoles i forestals com a zones de tensió dialògica en els debats per a la (re)definició de la naturalesa i la ruralitat, i de les seves funcions més adequades en relació amb la capital, la urbanitat i la modernització de les pràctiques agroforestals. D’altra banda, estudio també les dinàmiques de poder que s’establiren entre els propis excursionistes, i aquests i els seus interlocutors en els indrets visitats. L’objectiu de tot plegat és desvetllar processos de colonialitat que jerarquitzaren els sabers agroforestals i permeteren la legitimació de certs (ab)usos dels espais i els seus habitants (humans o no); així com explorar de quines maneres aquests processos es van vincular amb la construcció d’una masculinitat burgesa lligada als sabers tècnics institucionalitzats i als mandats de regeneració finiseculars.
Fotografia fundacional Associació Catalanista d’Excursions Científiques
8 de desembre de 1876
Autoria: Rafael Areñas. Font: Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya
Mònica Alcala-Lorente, és doctoranda en el Programa de Doctorat d’Història de la Ciència a l’Institut d’Història de la Ciència (IHC-UAB) i professora a la Facultat de Medicina (UAB) en l’àmbit de les humanitats mèdiques i de la salut amb perspectiva de gènere. La seva recerca combina la història de les ciències de la vida amb la història ambiental, els estudis post/decolonials i la perspectiva de gènere i ecofeminista. En la seva tesi està realitzant una relectura de la història de l’excursionisme català on analitza els processos de colonialitat del saber i les masculinitats en els itineraris de sociabilitat excursionista a través de l’estudi de les primeres associacions excursionistes barcelonines de finals de segle XIX.