Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

Seminari Màster

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Seminari /classe Màster sobre l’agència històrica dels animals 
15:30 hores - Sala de seminaris de l’iHC 

 

A la primera part, la Dra. Laura Valls impartirà el seminari “Animals universals. Pells i plomes a les exposicions de París, s. XIX”. A la segona part, els Drs. Oliver Hochadel i Miquel Carandell completaran la discussió tot presentant les seves recerques sobre els parcs zoològics.  L’acte és obert a tothom, amb la presència dels estudiants dels mòduls M2 i M3 del nostre màster. 

 

“Animals universals. Pells i plomes a les exposicions de París, s. XIX

Animals «universals» es refereix, en primer lloc, a les diverses i nombroses espècies de fauna que s’exposaven, en forma d’artefactes de pèl i ploma, fos amb finalitat naturalista, comercial, decorativa, a aquelles grans celebracions del comerç i de la indústria que s’organitzaren arreu a partir de la segona meitat de segle XIX. En efecte, al costat dels lleons dissecats, a les exposicions universals s’hi mostraven tota mena d’objectes animals, com trofeus de caça, catifes de tigre, colls de guineu i ventalls amb plomes d'estruç. París en va celebrar cinc entre 1855 i 1900 i ofereix una magnífica oportunitat d’analitzar des d’una perspectiva «animal» les exposicions universals, encara poc explorada, malgrat l’interès incessant i l’abundant historiografia que han generat aquelles fires internacionals. Aquesta presentació, centrada en els animals de les exposicions universals de París, forma part d’una recerca més àmplia que pretén analitzar l’exposició, els usos i la circulació de les «pells » en els contextos urbà i global.

seminarimàster laura vall
Lleó dissecat [stand Édouard Verreaux naturalista], Exposició universal de Paris de 1867, Archives nationales de France

 

Laura Valls Plana és investigadora postdoctoral Margarita Salas al Centre Alexandre Koyré (MNHN-EHESS-CNRS) de París i un a l’IHC-UAB. La recerca explora les cultures urbanes de la història natural en el tombant de segle XIX-XX. En aquest cas, amb un especial èmfasi en el concepte i la cultura material de les «pells animals» i les circulacions de sabers, objectes i actors entre París i Barcelona. La seva tesi doctoral «Natura cívica. Ciència, territori i ciutat al parc de la Ciutadella de Barcelona» (2019) estudiar aquest espai urbà com un lloc privilegiat en la configuració de les concepcions de la natura i d’un cert estil de divulgació de les ciències naturals. Va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat, curs acadèmic 2019/2020. La Dra. Valls compta amb una àmplia trajectòria en l’àmbit de la cultura científica. Es pot destacar que ha treballat durant tretze anys a la Delegació del CSIC a Catalunya, coordinant diversos projectes de divulgació amb una mirada complexa, combinant la interdisciplinarietat, els mitjans digitals i presencials, formats innovadors i tradicionals, continguts actuals i de reflexió. Actualment participa en el comissariat de la nova exposició permanent del Museu Martorell (seu històrica del Museu Ciències Naturals de Barcelona, MCNB) sobre la història global/local de museus de ciències, zoològics i jardins botànics amb Oliver Hochadel (IMF-CSIC) i l’equip del MCNB.

 

Els Parcs Zoològics: Animals, Ciència i Públics

Entreteniment, Investigació, Educació, Conservació... al llarg de la història els parcs zoològics han servit diversos propòsits i objectius canviants que han provocat constants tensions entre el que el públic vol i el que els animals, els cuidadors i els científics necessiten. A més, de Calcuta a Buenos Aires i de Nova York a Barcelona, els zoològics han esdevingut institucions globals que, de nord a sud, d’orient a occident i d’est a oest han servit en (i s’han servit de) múltiples contextos ideològics i polítics. A partir de les lectures proposades, en la segona part d’aquesta sessió explorarem el paper dels zoos com a creadors d’imaginaris i significats sobre la natura i els animals salvatges en contextos urbans d’arreu del món.

Hochadel, Oliver. "La ciència al zoo." Saberes en acción (2021). Published electronically 04.08. 

Hochadel, Oliver. "Mirando los elefantes, ignorando los carteles." Investigación y Ciencia, August 2020, 54-55.