Activitats
Dimecres, 28 Maig 2025
Dia · Setmana
12:30
El llenguatge de la divulgació científica de la des-extinció i el seu impacte sobre el públic profà
Descripció:
L’Institut d’Història de la Ciència de la UAB ha organitzat la conferència «Words that work: El lenguaje de la divulgación científica de la des-extinción y su impacto sobre las actitudes y desinformación del público lego», que aborda un desafiament crític i poc explorat al voltant de la desinformació en la comunicació científica: l'ús de metàfores promocionals i el seu impacte en la comprensió, actituds i creences del públic no especialitzat. Des de la filosofia experimental, Mikel Asteinza, investigador predoctoral en la Universitat del País Basc, analitzarà aquest fenomen a través de l'estudi de cas de la des-extinció, una línia de recerca biotecnològica que ha estat objecte d'una divulgació marcada per metàfores enganyoses.
Mikel Asteinza és investigador predoctoral en la Universitat del País Basc, membre del Grup de Recerca en Filosofia de la Ciència del IAS i col·laborador de la Unitat d'Excel·lència FiloLab de la Universitat de Granada. La seva recerca se centra en l'impacte de la comunicació i divulgació científica en les percepcions i actituds del públic en general, estudi que aborda des de l'epistemologia de la desinformació i la filosofia experimental.
S’hi pot assistir presencialment i també en línia en aquests enllaç de Teams
Més informació sobre la conferència
Ubicació: Escola d'Enginyeria, Seminari B, Campus UAB i en línia
Data: Dimecres 28, Maig de 2025 - 12:30h
Data fi: Dimecres 28, Maig de 2025 - 14:00h
Organitzador: Institut d'Història de la Ciència de la UAB
Divendres, 6 Juny, 2025
10:00
Acte de cloenda d'Investiga.edu i visita als laboratoris d'Arqueologia
Descripció:
Al llarg de quatre anys, el programa Investiga.edu ha fet possible que la ciència i la recerca en arqueologia, paleontologia i geologia arribessin a escoles i instituts de zones rurals i de muntanya, especialment al Pirineu i Prepirineu català. Ara, amb motiu de la seva finalització, l'equip de recerca del projecte ha organitzat un acte que reunirà representants dels centres educatius i entitats col·laboradores que han participat en el projecte. La trobada comprendrà converses dinamitzades sobre les experiències compartides i, entre les 13 i les 14 h, una visita guiada per apropar les persones assistents als laboratoris d’arqueologia de la UAB.
La jornada de tancament no només servirà per posar en valor la tasca feta durant els quatre anys del projecte, sinó també per reconèixer l’esforç, la creativitat i l’interès de totes les persones implicades: alumnat, docents, entitats i persones locals i equip investigador. A més, vol esdevenir un espai per continuar teixint complicitats entre la Universitat i la comunitat educativa del territori.
Dut a terme per un equip de recerca del Departament de Prehistòria, Investiga.edu ha estat una iniciativa de la xarxa CORE de Patrimoni Cultural de la UAB, que ha portat el programa a les seus dels campus d’arqueologia i paleontologia de la UAB.
L'assistència és oberta a tothom, però cal inscriure-s'hi prèviament.
Ubicació: Sala de Revistes, UAB
Data: Divendres 6, Juny de 2025 - 10:00h
Data fi: Divendres 6, Juny de 2025 - 14:00h