Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

Presentació "Ciència Petita", Xavier Roqué, IEC

11 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Ciència petita: rellevància històrica i abast actual

Presentació del Dr. Xavier Roqué, professor catedràtic de la UAB, exdirector de l'iHC i actual membre de l'iHC-UAB.

presentacio_roque_IEC

 

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va organitzar el discurs de presentació de Xavier Roqué com a membre numerari d’aquesta secció.

El discurs, titulat Ciència petita: rellevància històrica i abast actual, va ser pronunciat l'11 de novembre de 2024, a les 19 hores, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona). El discurs també es va emetre en directe mitjançant Zoom i Youtube i es podrà recuperar al canal de Youtube de l'IEC.

 

 

Xavier Roqué es formà com a físic i historiador de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona i realitzà estades postdoctorals a la Universitat de Cambridge i al Centre de Recherche en Histoire des Sciences et des Techniques, de París. Ha estat investigador visitant a les universitats de Cambridge i Uppsala. És membre del departament de Filosofia. Ha impartit docència de grau i de postgrau a les facultats de Ciències, Biociències, Filosofia i Lletres i Ciències de l’Educació. Ha estat director del Centre d'Història de la Ciència, coordinador del Màster en Història de la ciència: Ciència, història i societat (UAB-UB) i coordinador del Programa de doctorat en Història de la ciència. La seva recerca tracta sobre la història social i cultural de la ciència contemporània, amb especial atenció a les pràctiques experimentals, la cultura material, la creativitat teòrica i les relacions entre ciència, política i economia. Ha publicat treballs sobre la història de la radioactivitat, la relativitat i la física quàntica, sobre la física a Espanya, i sobre dones i ciència, i ha editat i traduït a Albert Einstein, Marie Curie, Heinrich Hertz i Niels Bohr. Actualment és investigador principal del projecte de recerca de finançament competitiu "Small Science: construcción histórica de la investigación contemporánea a pequeña escala (SMALLSCIENCE)"

Dins de