Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

L'Institut d'Història de la Ciència aconsegueix un nou ERC Advanced Grant

18 juny 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Dr. Marco Armiero (ICREA Senior a l'iHC-UAB), lidera el nou ERC Advanced Grant de l'iHC, atorgat pel Consell Europeu de Recerca (ERC).

Logotip ERC

El nou projecte ERC Advanced Grant de l'iHC es titula The Catholic Church and the environment (CATCH) i està liderat pel Dr. Marco Armiero* (ICREA Senior a l'iHC-UAB). Tindrà una vigència de cinc anys i un pressupost de 2,5 milions d'euros.

Aquest projecte proporcionarà la primera història mediambiental de l’Església catòlica i donarà a conèixer la seva influència en les visions, polítiques i realitats mediambientals. «Els estudiosos han explorat la intersecció de la religió i el medi ambient des de perspectives teològiques i filosòfiques, però no s’han examinat les relacions històriques. Aquest descuit és significatiu, donada la influència global de l’Església catòlica, inclosa la seva participació en importants conferències mediambientals i el seu impacte potencial en 1.500 milions de persones», assenyala l’investigador. El projecte abastarà des dels anys seixanta del segle passat, quan el Vaticà II es va alinear amb les esperances mediambientals d’aquell període, fins als anys 2000, amb l’elecció del papa Francesc, posicionat a favor de la lluita contra el canvi climàtic.

L’estudi abordarà el compromís mediambiental de l’Església catòlica a diferents escales. Globalment, examinarà el seu paper en la governança mediambiental en conferències internacionals i debats de l’ONU. En l’àmbit regional, analitzarà el seu compromís a través d’estudis de casos a Amèrica del Sud i del Nord (Brasil i Estats Units), Europa (Itàlia), Àsia (Filipines) i Àfrica (Sud-àfrica). L’anàlisi es basarà en mètodes i pràctiques històrics, amb enfocaments també des de les humanitats ambientals i l’ecologia política. També integrarà la història oral «per comprendre en profunditat les trajectòries vitals dels membres clau de l’Església implicats en les negociacions mediambientals, així com les experiències de base, sovint gairebé invisibles en les fonts escrites», segons Armiero. A més, inclourà metodologies inspirades en la ciència ciutadana.

Per dur a terme el projecte, Marco Armiero comptarà amb un equip de cinc estudiants de doctorat, un postdoctorant i un assistent de recerca, que rebran suport de quatre investigadors principals, cadascun d'ells expert en un dels estudis de cas, a més d'un consell assessor ètic amb dos destacats teòlegs, un d’Oxford i un altre de Ciutat del Cap. Entre els materials que es volen produir amb el projecte destaquen un repositori d’historial oral d’accés obert i un vídeo documental.

 

*El Dr. Marco Armiero és investigador ICREA Senior a l'Institut d'Història de la Ciència (iHC-UAB). És un destacat expert en història ambiental i ha investigat àmbits com la història de l’ecologisme, la justícia mediambiental i la política de la natura. «Amb aquest projecte m’endinso en un nou camp de recerca, si bé tot el meu treball anterior m’ha preparat per a aquest nou terreny, en què hi ha una llacuna bibliogràfica gegantesca», assenyala l’investigador i podeu saber més sobre la seva recerca clicant al seu perfil de recerca UAB  o al seu perfil d'ICREA.

Dins de