Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

Investigadors visitants

24 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'iHC busca la presència contínua de personal acadèmic visitant per augmentar i millorar la seva comunitat intel·lectual.

L'acollida d'investigadors/es visitants està pensada per a personal procedent d'universitats i centres de recerca, interessat en una recerca internacional i en les oportunitats de recerca que ofereix l'Institut d'Història de la Ciència. En general, aquestes oportunitats sorgeixen de les interaccions entre el personal investigador/docent de l'iHC i els seus/es col·legues internacionals, que comporta una invitació per dur a terme una investigació en col·laboració amb l'iHC.

visitantes_IHC

Celia García Díaz, Universidad de Málaga

Durant la seva estada a l'iHC, Celia García vol aprofundir en els discursos sanitaris no hegemònics com els de l'àmbit llibertari amb el professor Jorge Molero Mesa, àmbit del coneixement en què és referent amb múltiples publicacions al voltant d'aquesta qüestió. Dins del projecte [PGC2018-098333-B-100 - Ministerio de Ciencia e Innovación] "Les tecnologies del gènere a les configuracions de la biopolítica a l'Espanya de la primera meitat del segle XX: una cartografia des de la Història de la Medicina", un dels aspectes que l'interessa és analitzar si en aquests discursos no hegemònics van tenir influència les especialitats psi de principis del segle XX. Durant la meva estada l'interessaria consultar els fons de la Fundació Salvador Seguí per rastrejar publicacions i divulgació científica al voltant d'aquesta qüestió.


Jaume Valentines Álvarez, Centro Interuniversitário de História das Ciências e da Tecnologia (CIUHCT) –Departamento de Ciências Sociais Aplicadas, Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Nova de Lisboa (FCT NOVA)

Dintre dels seus projectes de recerca en curs, Jaume Valentines aprofitarà la seva
estada a l’iHC per aprofundir en temes relacionats amb la tecnopolítica i Guerra Civil Espanyola. En particular, aquesta recerca dialoga amb la qüestió dels experts-llecs i els públics de la tecnologia, un camp de la història de la ciència i la tecnologia que ha estat definidor de l’ensenyament i la recerca conduïda per l’antic CEHIC durant més d’una dècada. Un objectiu complementari és seguir explorant continguts i reproduint fonts per a la
continuïtat d'un projecte més ampli i ambiciós, “Engineering the social revolution:
Technology and politics in Catalonia during the Spanish Civil War, 1936-39.

Igualment, durant la seva estada és dedicarà a l'estudi del patrimoni científic i tècnic a la Transició Espanyola. Aquesta línia de recerca té com a objectiu desenvolupar l’estudi titulat “Forjando el nuevo régimen autonómico: Política, museos y patrimonialización de la farga catalana desde la Transición”. La recerca s’inscriu dintre del marc del projecte Museums, classrooms and politics: Scientific and technological culture in the Spanish Transition (MUSAUPOL, PID2019-104897GA-I00, Ministerio de Ciencia e Innovación), co-dirigit pel membre de l’IHC Jaume Sastre-Juan.

 

Dins de