Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Troben al jaciment neolític de La Draga l'evidència més antiga de gestió dels boscos

    17 07 2023

    Investigadors del Departament de Prehistòria han identificat marques fetes intencionadament en llorers entre cinc i deu anys abans de l’inici de la construcció de La Draga, el poblat neolític de Banyoles, fa 7.200 anys. La troballa permet corroborar la presència de grups humans en la zona anys abans d’establir-s’hi seleccionant, marcant i controlant els boscos.

    Imatge general i en detall de les marques antròpiques identificades en els pilars de llorer a La Draga. A la dreta, Oriol López-Bultó a La Draga, amb un pilar de roure recuperat al jaciment.
  • El projecte Almoloya-Bastida (UAB) Premi Nacional d'Arqueologia

    15 06 2023

    El projecte «Almoloya-Bastida: poder, gènere i parentiu en una civilització oblidada de l'Edat del Bronze» i la cultura d’El Argar, que estudia el grup de recerca ASOME del Departament de Prehistòria, ha guanyat el III Premi Nacional d’Arqueologia Fundació Palarq, dotat amb 80.000 euros. El guardó, atorgat per unanimitat pel jurat, reconeix la qualitat i el caràcter innovador de la recerca i la seva aportació al coneixement sobre la política i les relacions de gènere en una de les primeres societats de tipus estatal del continent europeu.

    Miguel F. G. Valério, Cristina Rihuete, Camila Oliart, Rafael Micó, Eva Celdrán i Vicenç Lull.
  • Troben a Menorca la primera evidència directa de consum de drogues en poblacions prehistòriques d'Europa

    11 04 2023

    Investigadors de la UAB i la UVa han aconseguit detectar el consum de diferents drogues per part de les poblacions prehistòriques que van habitar l'illa de Menorca fa 3000 anys, al jaciment de la Cova des Càrritx. Es tracta de la primera evidència directa d'aquestes pràctiques a Europa, basada en l'anàlisi química de cabells humans. Les dades disponibles fins ara sobre aquest tipus de pràctiques es deduïen a partir de la troballa de plantes amb propietats psicoactives en alguns jaciments arqueològics.

    Cabells humans de la Cova d'Es Càrritx
  • Més de 300 alumnes de primària i d'ESO «investiguen» als Campus d'Arqueologia de la UAB

    06 03 2023

    Nou escoles d’educació primària i dos centres de secundària de municipis dels Pirineus i els Prepirineus participen enguany en el programa Investiga.edu i en el Campus Jove d’Arqueologia d’estiu, que coordinen el CEPARQ, el Departament de Prehistòria i la CORE de Patrimoni de la Universitat. La iniciativa pretén despertar l’interès per la recerca arqueològica i el patrimoni del territori entre els joves i els infants de zones rurals i està finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

    Alumnat en el Campus d'Arqueologia
  • L'investigador de la UAB Carlos Tornero rep una beca ERC Consolidator Grant

    01 02 2023

    Carlos Tornero, investigador del Departament de Prehistòria, ha estat distingit amb una ERC Consolidator Grant per estudiar amb un enfocament alternatiu els orígens de la domesticació animal al neolític.

    Carlos Tornero
  • Un estudi aporta noves dades sobre els hàbits alimentaris i l'organització social a les illes Balears en l'edat del bronze

    17 01 2023

    Investigadors de diverses institucions espanyoles han reconstruït la dieta de mig centenar d’individus que van ser enterrats fa més 3.000 anys a la necròpoli de la Cova des Pas (Menorca). L’estudi, coordinat per la UAB, indica un consum mixt de plantes i carn i el mateix accés al menjar per part de tots els individus, cosa que implica que eren grups socialment igualitaris. El treball contribueix a l’estudi dels patrons alimentaris dels grups de l’edat del bronze i de l’edat del ferro a les illes Balears i al debat sobre el sorgiment i el desenvolupament de les primeres societats complexes a l’arxipèlag. Es tracta de l’estudi més complet de la paleodieta de poblacions antigues a les illes Balears que s’ha dut a terme fins ara.

    Els individus de la Cova des Pas van ser enterrats en posició fetal. Imatge de l'individu número 47.
  • Nous treballs arqueològics a La Draga

    03 10 2022

    L’equip d’arqueòlegs del jaciment neolític de La Draga ha iniciat recentment noves prospeccions a la vora occidental de l’estany de Banyoles. Els treballs contribuiran a l’estudi de la reconstrucció i l’evolució paleoambiental i geomorfològica de l’estany i a documentar les dinàmiques del seu poblament prehistòric.

    Imatge nous treballs arqueològics a La Draga
  • Parajes rocosos y dispersión de la población: resistencia social en la península ibérica frente a los estados emergentes de la Edad del Bronce

    28 09 2022

    Un estudi de la UAB que ha aplicat l’anàlisi de Big Data a la dinàmica de poblament apunta que les comunitats del centre-est de la península ibèrica van desplegar fa 4.000 anys una forma de vida basada en «economies de fugida», amb tàctiques d’enrocament i atomització, per protegir-se de l’explotació i els conflictes de l’expansió d’El Argar, un dels primers estats d’Europa.

    Vista general de l'assentament de l'Edat del Bronze de Pic dels Corbs (Sagunt, València). Foto: Marcello Peres.
  • Micromecenatge per avançar en l'estudi de l'Homo sapiens Linya

    01 06 2022

    La UAB ha posat en marxa una nova campanya de microdonacions per avançar en la recerca de Linya, la dona de la Noguera, l’Homo sapiens que va ser descoberta per l’equip de recerca del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPArq) a la Cova Gran de Santa Linya (Les Avellanes, Lleida) l’any 2020.

    Excavació de Linya, la dona de la Noguera
  • Confirmen la presència plena del Neolític al Pirineu

    01 06 2022

    La campanya arqueològica d'enguany a la Cueva de Coro Trasito (Osca), que duu a terme el Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya de la UAB i el CSIC, confirma la presència d'una agricultura consolidada de blat i ordi en zones elevades del Pirineu en les primeres etapes del Neolític, juntament amb una ramaderia diversificada.

    Jaciment de Coro Trasito