Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Tota l'actualitat

 • Projectil fet de Cervus elaphus trobat a Coro Trasito

  Els primers neolítics del Pirineu van aplicar estratègies de selecció d'espècies per produir artefactes ossis

  Un estudi liderat per investigadors de la UAB i del CSIC ha revelat que els primers grups neolítics que van ocupar fa 7.000 anys el jaciment pirinenc de Coro Trasito (Tella, Osca) van aplicar estratègies de selecció d'espècies per fabricar les seves eines d'os i van triar els cérvols per a les puntes de projectil. El treball, publicat a la revista PLoS ONE, ha aplicat per primera vegada en un jaciment neolític una innovadora combinació de mètodes per obtenir aquests resultats.

 • Departament de Prehistòria de la UAB

  Resolt el procés electoral a la direcció del Departament de Prehistòria

  Renovat el càrrec de direcció del departament

 • Restes ceràmiques i metàl·liques trobades a la Cova de l'Home Mort.

  Restes de ceràmica confirmen l'ocupació de la cova de l'Home Mort de Soriguera en època romana

  La campanya d’excavacions d’enguany duta a terme per arqueòlegs de la UAB i del CSIC a la Cova de l'Home Mort Soriguera (Pallars Sobirà, Lleida) ha tret a la llum restes de ceràmiques romanes de finals de l’Imperi Romà (segle V dC), així com una singular punta de fletxa de bronze de més de 3.500 anys d’antiguitat. També s’han recuperat fragments de ceràmica que correspondrien al final del Neolític i al Calcolític, la qual cosa apunta a l’ocupació de la Cova en diverses èpoques i en fa un jaciment cabdal per entendre l'ocupació humana de l’Alt Pirineu al llarg de milers d’anys.

 • Fragments de ceràmica neolítica decorada

  Troben evidència directa del consum de lactis al Pirineu en la fase més inicial del Neolític

  Un estudi conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Saragossa i la Universitat d’Estrasburg sobre restes de les coves de Chaves i Puyascada, totes dues a Osca, ha trobat la primera evidència directa del consum i processament de productes lactis al Pirineu ja als inicis del Neolític, fa 7.500 anys, així com de derivats del porc. El resultat qüestiona la consideració que l'explotació d'aquests productes a la serralada pirinenca hauria començat molt més tard.

 • Tasques d'excavació al jaciment de La Draga

  Nova campanya d'excavacions arqueològiques a la Draga

  Els treballs de la nova campanya d’excavacions al jaciment neolític de la Draga de Banyoles que s’acaben de posar en marxa permetran documentar noves restes de construccions de fusta i monitoritzar-ne l’estat de conservació. Enguany s’han programat dues jornades de portes obertes els dies 13 i 20 de juny a les 16 h  per donar a conèixer la tasca dels arqueòlegs, que explicaran els propis investigadors.

 • Fragment de ceràmica pintada del Kurdistan

  Noves descobertes clau per a l'aparició de l'agricultura i de les primeres ciutats-estat

  Investigadors del Departament de Prehistòria de la UAB ha finalitzat, aquest mes de maig, una nova campanya d'excavació i d’estudi arqueològic a l’Iraq, a la zona del Kurdistan. Els resultats de les dues darreres campanyes d'excavació (2023 i 2024) han comportat el descobriment de restes d'hàbitat, la recuperació d'arquitectura molt ben conservada, sepultures amb rics aixovars i, en general, restes arqueològiques que permeten aportar dades històriques per al coneixement de l'origen de l'agricultura i la ramaderia i de l'aparició de les primeres ciutats-estat en aquesta regió pionera a escala mundial de les transformacions històriques.

 • Departament de Prehistòria de la UAB

  Eleccions a la direcció del Departament de Prehistòria

  Proclamació provisional de candidatures.

 • Esquelets jeient en proximitat amb aixovar ceràmic

  El que la ceràmica revela de la cuina prehistòrica centreeuropea

  L’anàlisi de traces de greixos en més d’un centenar d’atuells evidencia grans canvis en el consum i preparació d’aliments dels grups que van habitar l’Alemanya central entre el neolític i l’edat del bronze, i la seva relació amb innovacions en les formes i decoracions dels recipients. Així ho indica un estudi pioner, fet per investigadors de la UAB i l’Oficina Estatal de Gestió del Patrimoni i Arqueologia de Saxònia-Anhalt en aquesta regió, que va ser clau per al sorgiment de grans cultures prehistòriques, com les de les ceràmiques de bandes, de cordes i campaniforme i la d’Unetice, una de les primeres societats estat d’Europa. La investigació s'ha publicat a la revista PLoS ONE.

 • Grup d'estudiants atenent explicacions al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

  Pagesos, ramaders i miners: d'excursió pel Neolític del sud de Barcelona

  49 estudiants de primer curs del Grau d'Arqueologia de la UAB van fer una excrusió a la Cova de Can Sadurní (Begues) i a les Mines de Gavà (Gavà) per conèixer dos jaciments de primer ordre per la recerca sobre les primeres comunitats neolítiques de Catalunya.

 • Vista general del jaciment Roca dels Bous

  El CEPAP, reconegut en dos projectes per a la divulgació i la transferència de la recerca arqueològica

  Un programari estandarditzat i públic per al registre de les dades obtingudes a les d’excavacions i un videojoc hiperrealista per millorar la museïtzació del jaciment de la Roca dels Bous: aquests són els dos projectes que durà a terme els propers anys el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP-UAB), en haver estar reconegut recentment per les convocatòries Indústria del Coneixement (IdC) de la Generalitat de Catalunya i Projectes en Col·laboració Publicoprivada del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.