Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Ressenya històrica

Els estudis de Prehistòria varen estar presents en la UAB des de la seva fundació en 1968. Primer dins el Departament de Història i, a partir de 1985, com una de les àrees de coneixement que van constituir el Departament de Història de les Societats Pre-Capitalistes i Antropologia Social. A partir de 1995 es formà el Departament d’Antropologia Social i Prehistòria fins que, finalment, es va crear l’actual Departament de Prehistòria per acord del Consell de Govern de la UAB del 26 de maig de 2004. 

El Departament de Prehistòria té un caràcter d’ampli espectre i un enfocament bàsicament des de l’ Arqueologia social. Cronològicament abasta des de la recerca  sobre els orígens humans a l’Àfrica fins a l’Etnoarqueologia de Societats caçadores-recolectores modernes, passant pel desenvolupament de les societats agrícoles i l’orígen de l’Estat a la Prehistòria.

Geogràficament es treballa des de Terra del Foc fins a Escòcia i amb un punt fort en l’entorn mediterràni. Un altre punt fort es el desenvolupament de Ciències auxiliars de l’Arqueologia.
El laboratori de Paleoeconomia i Paleoecologia humana es va crear el 1986. Posteriorment, en créixer, es va convertir en el Servei d’Anàlisis Arqueològiques i es van anar generant altres laboratoris més especialitzats i constituint grups de recerca consolidats.

Des del Departament s’han generat escoles de camp d’Arqueologia prehistòrica així com el Museu de Son Fornés (Mallorca).

El Departament de Prehistòria imparteix docència  en el Grau d’Arqueologia de la UAB, en el d’Història i en el d’Humanitats. També té un programa de màster amb el Departament de Ciencies de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i un programa de doctorat en Arqueología Prehistòrica.

El Departament té forts vincles per la recerca i pel programa de doctorat amb el Departament d’Arqueologia i Antropologia de la institució Milà i Fontanals del CSIC, amb el Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya i amb el d’Història de Barcelona.

El Departament fa regularment recerca de camp al Perú, a l’Argentina, Escòcia, Proper Orient, Àfrica Oriental, a més del vessant mediterràni de la Península Ibérica.