Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Noves troballes revelen la producció sistemàtica d'eines d'os fa 1,5 milions d'anys

    06 03 2025

    Un estudi liderat pel CSIC i amb participació de la UAB revela que la producció d’eines d’os fa 1,5 milions d’anys va ser metòdica i sistematitzada. Abans d’aquesta troballa, es considerava que els hominins fabricaven instruments ossis de manera puntual. Aquesta pràctica va poder tenir impacte en el desenvolupament de patrons cognitius més complexos i en l’estandardització d’una nova sèrie de comportaments entre els primers humans.

    Eina tallant òssia
  • El temps i els cicles de la vida, reflectits als molins de pedra de les primeres comunitats neolítiques europees

    27 02 2025

    Les eines de mà per processar cereals que les primeres societats neolítiques europees van enterrar en dipòsits tenien una alta càrrega simbòlica per a les dones que les haurien fet servir, relacionada amb el temps i els cicles de la vida humana, de la natura i dels assentaments. Això conclouen investigadors de la UAB que han estudiat els molins de pedra de tres dipòsits rituals trobats els últims anys a Alemanya. La recerca s’ha publicat a Journal of Archaeological Science: Reports.

    Eines de molta de la LBK
  • Els orígens del carnaval? Un estudi documenta les primeres celebracions estacionals al Brasil precolonial

    06 02 2025

    Les poblacions precolonials del Brasil de fa més de dos mil anys ja celebraven una reunió estival anual en què gaudien d’un festí amb peix de temporada abundant i begudes alcohòliques, segons recull un estudi internacional de l’ICTA-UAB, la Universitat de York (Regne Unit) i la Universitat Federal de Pelotes (Brasil) que documenta les primeres festes populars al Brasil precolonial. Que potser ens trobem davant dels orígens del famós carnaval del Brasil?

    Detall de procés d'excavació
  • Els pastors neolítics ibèrics ja gestionaven estratègicament els ramats bovins fa 6.000 anys

    03 02 2025

    Les comunitats neolítiques ibèriques ja gestionaven els ramats de bous i vaques de manera estratègica i eficient fa 6.000 anys, movent-los entre zones de pastura baixes i de muntanya mitjana per assegurar-ne l’alimentació i modificant-ne deliberadament el cicle reproductiu. Així ho conclouen investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Cardiff, que han reconstruït per primer cop amb estudis biomoleculars els patrons de mobilitat, alimentació i reproducció dels ramats de bous durant el Neolític mitjà, a partir de les restes que s’han conservat a la Cova de les Pixarelles (Tavertet, Osona).

    Material faunístic
  • Descobert un sistema únic de drenatge i reg que va permetre la "revolució neolítica" a l'Amazònia precolombina

    29 01 2025

    Una societat precolombina de l’Amazònia va desenvolupar un sistema d’enginyeria agrícola sofisticat que va permetre cultivar blat de moro durant tot l’any, segons un recent descobriment d’un equip d’investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, (Espanya); les Universitats d'Exeter, Nottingham, Oxford, Reading i Southampton (Regne Unit); la Universitat de Són Paulo (Brasil) i col·laboradors bolivians. Aquesta troballa contradiu les teories prèvies que descartaven la possibilitat de l’agricultura de monocultiu intensiu a la regió.

    Panoràmica del lloc de treball a l'Amazonia
  • La cova del Pasteral, a la Cellera de Ter, esdevé seu del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

    23 01 2025

    La UAB i el municipi de la Cellera de Ter (La Selva, Girona) han inaugurat el Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la Cova del Pasteral de la UAB. El nou Campus impulsarà el jaciment com a espai de referència per a la docència i la recerca i en difondrà el patrimoni arqueològic.

    Presentació del Projecte amb membres de l'equip
  • La UAB posa en obert material didàctic per divulgar l'arqueologia a les aules

    16 12 2024

    El programa Investiga.edu, coordinat per grups de recerca del Departament de Prehistòria amb la finalitat de divulgar l’arqueologia a les escoles, posa en marxa Investiga.edu en obert, una iniciativa de treball transversal que ofereix el material didàctic del programa en format virtual perquè el professorat dels centres escolars el pugui fer servir a l’aula. Els primers materials estan dedicats als jaciments de les coves pirinenques de Montanissell i del Sardo.

    Alumnat practicant amb material didàctic
  • Troballes excepcionals sobre l'equipament dels arquers prehistòrics de fa 7.000 anys

    05 12 2024

    Un estudi liderat per la UAB revela informació inèdita sobre les tècniques i materials per al tir amb arc en el Neolític inicial a la península Ibèrica. La bona preservació de les restes de la Cueva de Los Murciélagos d’Albuñol (Granada) ha permès identificar les cordes d'arc més antigues d'Europa, així com l'us de fusta d'olivera i canya i de brea de bedoll per a la confecció de fletxes. Els resultats, que es publiquen a Scientific Reports, mostren un grau de precisió i domini tècnic dels artesans neolítics sense precedents.

    Eines de material orgànic trobades a la Cueva de lo Murciérlagos
  • La troballa arqueològica que revela com els neandertals fabricaven quitrà a Gibraltar fa 60.000 anys

    26 11 2024

    En unes excavacions a la cova Vanguard, a Gibraltar, s’ha trobat per primera vegada l’estructura que feien servir els neandertals fa 60.000 anys per extreure quitrà i utilitzar-lo en la fabricació d’armes de caça o protecció. La troballa ha servit per identificar quina metodologia d’extracció van desenvolupar i mostra l’elevat i complex nivell d’organització i cognició dels neandertals.

    Experimentació amb quitrà
  • La història recent de l'arqueologia en clau de gènere, feta documental

    28 10 2024

    La sala de cinema de la UAB ha acollit la preestrena d’Off the Archeological Record, un documental de recerca doctoral que narra, a través de les experiències personals d'arqueòlogues molt diverses, el passat recent de la disciplina des d'una perspectiva de gènere. Les expertes aborden, entre d’altres qüestions, les desigualtats de gènere que encara hi són arrelades malgrat els avenços assolits, i com poden influir en les carreres professionals.

    Flyer del documental Off  the Archaeological Record