Modalitat: En línia (12 h de sessions síncrones i 18 h de treball autònom).
Adreçat a: docents d’educació infantil.
Durada: 30 hores.
Calendari: de l'1 a l'11 de juliol de 2025.
Horaris de sessions en línia síncrones: 1, 2, 4, i 9 de juliol de 9.30 a 12.30 h.
Professorat: Anna Juan Cantavella.
Preu: sense cost per als docents.
Amb el suport del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya
Potser els i les petites d’entre 0 i 5 anys no saben llegir paraules, tanmateix, la primera infància llegeix el món incansablement, a través d’altres llenguatges (el tonal, el visual, el gestua, etc.).
En aquest curs ens detindrem a explorar qui són aquests lectors i com llegeixen. També analitzarem la importància de la literatura en aquesta etapa, com oferir-la a les aules d’infantil i quins títols de la producció actual resulten més interessants per despertar l’oïda, educar la mirada i aprendre a construir els primers gestos de lectura.
Reflexionar sobre el concepte de lectura i de lector a la primera infància.
Descobrir criteris de la tria per a les aules d’infantil.
Descobrir pràctiques de lectura rellevants en aquesta etapa.
Oferir un punt de partida per a la construcció d’itineraris de lectura.
Sessió 1:Lectors en tots els sentits: una passejada per descobrir com llegeixen a la primera infància. (3 h amb 15 minuts de descans)
Sessió 2: Itinerari literari: poesia i llibres per cantar i llibres que juguen i exploren. (3 h amb 15 minuts de descans)
Sessió 3:Itinerari literari: contes de tradició oral i literatures gràfiques a infantil. (3 h amb 15 minuts de descans)
Sessió 4: Criteris de tria i biblioteques d’aula i pràctiques d’aula (3 h amb 15 minuts de descans)
A partir de la teoria, reflexionarem i proposarem diàlegs entre els assistents al voltant de la lectura i de les pràctiques literàries a les aules d’infantil. També farem una passejada per les formes de lectura de la primera infància a partir d’obres, que ens permetrà comprendre aspectes abstractes a través de la concreció de la tria.
La lectura d’articles i documents concrets ens ajudarà a posar les bases per una bona planificació de la lectura literària a les aules d’infantil.
Es valorarà la qualitat de la feina feta i la participació en els entorns col·laboratius i de debat: S’avaluarà la participació activa en les sessions sincròniques i s’haurà de fer un exercici final, que pretén sintetitzar aspectes rellevants al voltant de la lectura, la literatura i la primera infància.
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
A més de l'assistència al 80% de les hores de connexió síncrones, per tenir dret al certificat caldrà la superació del 100% de les tasques plantejades. Per això, tant l’assistència a les sessions, com la superació de la proposta de feina autònoma són necessàries per a la certificació del curs.
Condicions tècniques d’accés i de participació:
Bona qualitat de la connexió a Internet.
Coneixements bàsics suficients per a accedir a plataformes de videoconnexió (Teams, Zoom o Meet) i a l’aula Moodle del campus virtual.
Càmera i micròfon operatius i engegats durant les sessions síncrones en línia, per tal de facilitar la interacció.
Preinscripció: fins al 4 de juny, a través del següent formulari de l'ATRI (codi d'activitat: 9001480012).
Adjudicació de places: a partir del 5 de juny.
A partir de l'adjudicació de plaça, caldrà fer la matrícula a l'aplicatiu de la UAB.