Aprendre a llegir i escriure a l'educació infantil i al cicle inicial de primària
Modalitat: En línia (10 h de sessions síncrones, 10 h de sessions asíncrones i 10 h de treball autònom)
Adreçat a: docents d'educació infantil i docents d'educació primària.
Durada: 30 h.
Calendari: de l'1 a l'11 de juliol de 2025.
Horaris de sessions en línia síncrones: 2, 4, 7, 8 i 9 de juliol de 15 a 17 h.
Professorat: Maria Gràcia Arboix, Mireia Pérez Peitx i Júlia Andrei.
*Aquest curs inclou sessions en línia a temps real, tingueu en compte els dies i les hores establertes per a les sessions.
Preu: sense cost per als docents
Amb el suport del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya
En aquest curs debatrem sobre què vol dir llegir i escriure a les portes de l’any 2025, després dels darrers resultats de les proves PIRLS i PISA. Debatrem, també, sobre el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura des del punt de vista socioconstrutivista. Partirem de l’anàlisi de les activitats i pràctiques que els participants del curs duen a terme a les seves escoles, per tal de compartir idees, inquietuds i fonamentar els reptes que planteja el dia a dia escolar.
Desenvolupar estratègies de reconceptualització de l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura des del punt de vista socioconstructivista per adequar cada vegada més les pràctiques a les concepcions científiques.
Aprofundir en la reflexió de les pràctiques docents per tal de garantir un aprenentatge de qualitat que acompanyi el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura i al mateix temps fomenti l’autonomia de l’aprenent.
La perspectiva constructivista de l’aprenentatge i la revisió dels mètodes per ensenyar a llegir i a escriure.
Què vol dir llegir bé? Etapes del procés lector. Comprensió lectora.
Què vol dir escriure bé? Etapes del descobriment del principi alfabètic.
La interacció i l’acompanyament com a font d’aprenentatge.
L’atenció a la diversitat des de la perspectiva de l’escola inclusiva.
S’establiran diferents dinàmiques per compartir les aportacions teoricopràctiques amb debats de grup, per tal d’aprofundir en aquells aspectes que més interessin el grup de mestres assistents. El disseny metodològic del curs, farà una proposta seqüenciada de tasques que fomenta la reflexió sobre la pràctica docent. Les diferents eines reflexives que inclou el curs (escriptura de textos, lectura d’investigacions, participació en fòrums, etc.) estan orientades a donar pistes per valorar en quina mesura les pràctiques d’aula s'alineen amb la perspectiva socioconstructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.
S’espera que les persones inscrites en el curs:
Col·laborin activament en els fòrums (marcats com obligatoris) així com les dinàmiques plantejades a les sessions síncrones i les asíncrones.
Llegeixin els materials que es pengen en el campus virtual perquè formen part dels continguts.
Presentin diferents documents escrits orientats a reflexionar sobre la seva experiència al voltant del procés d’ensenyar i aprendre a llegir i a escriure. Hi haurà un mínim de tres entregues; un punt de partida, un Relat de Vida Lingüística i una reflexió final, que retorna sobre el punt de partida per revisar les aportacions del curs.
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
A més de l'assistència al 80% de les hores de connexió síncrones, per tenir dret al certificat caldrà la superació del 100% de les tasques plantejades. Per això, tant l’assistència a les sessions, com la superació de la proposta de feina autònoma són necessàries per a la certificació del curs.
Abans de l’inici de la primera sessió síncrona caldrà que els assistents hagin resolt la primera tasca proposada per al curs, ja que les reflexions resultants d’aquesta activitat seran utilitzades durant la sessió. De la mateixa manera, es presentarà una seqüència de les tasques a fer durant el curs (lectures, entregues de tasques, participació en fòrums, etc.) que es recomana seguir per potenciar els efectes del disseny reflexiu del curs.
Condicions tècniques d’accés i de participació:
Bona qualitat de la connexió a Internet.
Coneixements bàsics suficients per a accedir a plataformes de videoconnexió (Teams, Zoom o Meet) i a l’aula Moodle del campus virtual.
Càmera i micròfon operatius i engegats durant les sessions síncrones en línia, per tal de facilitar la interacció.
Preinscripció: fins al 4 de juny, a través del següent formulari de l'ATRI (codi d'activitat: 9001490012).
Adjudicació de places: a partir del 5 de juny.
A partir de l'adjudicació de plaça, caldrà fer la matrícula a l'aplicatiu de la UAB.