Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
La Ciència Oberta de la UAB

Noves pràctiques en l'avaluació de la recerca

Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

  • Inici: 09 abril 2024
  • Final: 09 abril 2024
  • 15:00 h a 17:00 h
  • Sala d'Actes de la Facultat d'Economia

En un context científic en constant evolució, i en el marc de la Ciència Oberta,  l'avaluació de la recerca ha esdevingut una peça clau per garantir la qualitat i la rellevància del coneixement generat. En aquest sentit, les polítiques en matèria de recerca i innovació a nivell europeu, espanyol i català, han adoptat un enfocament proactiu en la transformació dels sistemes d'avaluació, amb l'objectiu de promoure la transparència, la diversitat i l'excel·lència en la producció científica.

Un dels pilars essencials d'aquest procés de canvi és la col·laboració activa de les agències avaluadores amb la Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). Aquesta coalició, integrada per més de sis-centes organitzacions, té com a missió principal impulsar pràctiques d'avaluació de la recerca més justes i efectives. Mitjançant l'adopció de nous enfocaments i noves mètriques, la coalició busca superar les limitacions dels sistemes tradicionals i fomentar una cultura d'avaluació que reconegui la diversitat de formes de contribució científica, establint criteris més inclusius i equitatius que reflecteixin millor la complexitat i l'amplitud de la recerca contemporània.

Aquesta sessió ens aportarà informació sobre les innovacions recents en els sistemes d'avaluació de la recerca, destacant la importància d'abordar qüestions com les mètriques, la qualitat, l'impacte social o la integritat científica.

Programa de la sessió

15:00 - 15:10:  Presentació: Dra. Assumpció Malgosa, Catedràtica d'Antropologia Física i Vicerectora de Recerca de la UAB

15:10 - 15:30: Dr. Jordi Molas Gallart , Professor d’Investigació del CSIC i Director del centre INGENIO (CSIC-UPV)

15:30 - 15:50: Dr. Ramon Flecha, Catedràtic de Sociologia de la UB

15:50 - 16:10 Dra. Pastora Martínez Samper, Comissionada per a l'Acció Internacional de la UOC – Co-Chair del grup de Ciència Oberta a la EUA.

16:10 - 16:50 Taula Rodona. Modera: Dra. Teresa Sordé, Catedràtica de Sociologia de la UAB

16:50 - 17:00 Tancament de la sessió. Dra. Assumpció Malgosa