Una exposició mostra una trentena de mapes dels segles XVII i XVIII

La UAB va adquirir el 2015 una destacada col·lecció cartogràfica cedida per l'historiador Martí Gelabertó. Ara, a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, es pot visitar una mostra d'aquest fons composada per mapes de Catalunya i Barcelona dels segles XVII i XVIII.

30/10/2017

Fins al 15 de desembre, a la sala d'exposicions de la UAB (situada a la planta baixa de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, a la plaça Cívica), es pot visitar una mostra de mapes de Catalunya dels segles XVII i XVIII procedents del fons Gelabertó de la UAB.

A l'acte d'inauguració de la mostra, Gelabertó va lloar la feina realitzada pel Servei de Biblioteques de la UAB i va oferir una xerrada per als estudiants assistents sobre el fons i sobre la importància de la cartografia històrica. Per la seva banda, el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la UAB, Carlos Sánchez, va explicar que el fons ha tingut ja més de 30.000 visites al Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB. Sánchez va agrair tant la donació de Gelabertó com la tasca realitzada per la Biblioteca d'Humanitats, Cultura en Viu i els departaments de Geografia i d'Història Moderna i Contemporània en l'organització de la mostra.

Mapes històrics de Barcelona i Catalunya

El 2015 la UAB va signar un acord amb l'historiador Martí Gelabertó per incorporar a la Cartoteca General la seva col·lecció de 180 mapes i plànols de la Catalunya dels segles XVII i XVIII. La col·lecció consta fonamentalment de mapes i plànols de Catalunya, tant de tot el Principat com de determinades ciutats, però inclou també plantes de fortaleses militars i vistes de ciutats de l'època, moltes d'elles dibuixades amb ocasió dels conflictes bèl·lics que van assolar Catalunya entre 1640 i 1714. El fons, que està catalogat i digitalitzat, es pot veure a l'adreça ddd.uab.cat/collection/mapesgelaberto.

La mostra que es pot visitar aquests dies està estructurada en dos grans blocs. Un mostra mapes de Catalunya dels segles XVII i XVIII, i l'altra es centra en vistes i plànols de Barcelona. Aquesta exposició ha estat organitzada per la Cartoteca General i Cultura en Viu, amb el suport del Departament de Geografia i del Departament d'Història Moderna i Contemporània.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies