Sala de premsa Premsa i mitjans

Tornen els dissabtes divulgatius de la UAB

L’objectiu dels dissabtes és donar a conèixer les matèries en qüestió des d’un punt de vista més pràctic i atractiu, per així apropar-les als estudiants que s’estan preparant per entrar a la universitat, als professors i a les persones interessades que hi assisteixin. Tindran lloc del 7 de febrer fins el 25 d’abril.  

13/01/2015

Com cada any, diferents departaments i facultats de la UAB organitzen unes activitats de divulgació que tenen lloc els dissabtes. Estan dirigides a estudiants de batxillerat, professors i altres persones interessades en la matèria en qüestió. Són els Dissabtes de la Física, de les Ciències Ambientals, de les Matemàtiques i del Dret, que tenen com a objectiu apropar aquestes disciplines als joves d’una manera rigorosa i, alhora, entenedora. Començarà el 7 de febrer amb els Dissabtes de la Física, que acabaran el 7 de març, coincidint amb l’inici dels Dissabtes de les Matemàtiques, que finalitzaran el 25 d’abril. Aquesta última i primera sessió s’organitza conjuntament entre els Departaments de Física i de Matemàtiques. Els Dissabtes de les Ciències Ambientals tindran lloc del 14 de febrer fins el 14 de març, mateix dia que es donarà el tret de sortida als dos Dissabtes del Dret, 14 i 21 de març.

La llum protagonitza els Dissabtes de la Física

La 15a edició dels Dissabtes de la Física estarà dedicada a la llum, aprofitant que les Nacions Unides i la UNESCO han declarat el 2015 “Any internacional de la llum i les tecnologies basades en la llum”. S’oferiran una sèrie de conferències, seguides de demostracions experimentals, visites a diferents laboratoris, tant de docència com de recerca, i projeccions de vídeos. Les xerrades seran: “Llum: ona o partícula?”, a càrrec d’Emili Elizalde, membre de l’Institut de Ciències de l’Espai ICE-IEEC; “Llum polaritzada: de les pel·lícules 3D a les pantalles de cristall líquid”, on parlarà Gervasi Herranz, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB); Ana Belén González, de l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2), farà una xerrada sobre “La llum a la nanoescala: des de Maxwell a la detecció precoç del càncer”; i “Jugant amb fotons”, on intervindrà Angel Pérez del Pino, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB).

L’últim dia, la sessió s’organitza conjuntament entre els departaments de Física i de Matemàtiques. El Armengol Gasull, professor del Departament de Matemàtiques, abordarà el concepte “infinit” des de diferents punts de vista, fent una prèvia aproximació històrica a la matèria. Després, tindrà lloc la xerrada “Manipulant àtoms amb la llum”, a càrrec de Verònica Ahufinger, del Departament de Física.

Les matemàtiques en la vida quotidiana

Els Dissabtes de les Matemàtiques, continuaran tractant temes amb l’objectiu de mostrar quina és la presència d’aquesta ciència al món actual a través de conferències i tallers. Al segon dissabte, Jaume Coll, del Departament de Matemàtiques, oferirà una conferència titulada “Papiroflèxia de sòlids platònics i arquimedians”, en la que ensenyarà les tècniques de la papiroflèxia modular. En els tres altres dissabtes, s’explicarà quins són els càlculs que fan els telèfons mòbils a l’hora de fer una fotografia panoràmica. Intervindrà Gregori Guasp, professor del Departament de Matemàtiques. Maria Rosa Camps, també professora del Departament, comentarà el cas de l’Enigma, una màquina de xifrar que va ser utilitzada per l’exèrcit alemany i craquejada pels aliats durant la segona guerra mundial. L’última conferència serà “Sorpresas matemáticas”, a càrrec de Fernando Corbalán, professor del Departament de Mètodes Estadístics de la Universitat de Saragossa, on demostrarà com en diferents situacions quotidianes es poden utilitzar les matemàtiques per a tot tipus de finalitats, com per exemple per a guanyar en uns jocs concrets o per a saber si els sortejos són justos o injustos, entre d’altres.

Sostenibilitat i conflictes ambientals

Els Dissabtes de les Ciències Ambientals començaran el 14 de febrer i s’allargaran tres caps de setmana més. A la primera sessió es parlarà de l’aprofitament de la biomassa forestal per a la creació d’energia. Hi participaran Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca en Ecologia y Aplicacions Forestals (CREAF), Jordi Bartrolí, catedràtic del Departament de Química i professor de ciències ambientals de la UAB, i Neus Puy, responsable de R + D d’Energ-bas i investigadora del Departament de Química de la UAB.

El 21 de febrer estarà dedicat als conflictes ambientals i s’exposarà el Mapa de Justícia Ambiental, així com la seva confecció i resultats científics i socials. Aquest atles permet veure la diversitat de localitzacions mundials que pateixen conflictes ambientals. A més, s’analitzaran alguns casos relacionats amb els drets dels indígenes i el xoc de cultures. Hi intervindran Leah Temper, Giorgos Kallis i Joan Martínez Alier, investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).

La sessió del 7 de març, serà a càrrec de Jeroen van den Bergh, investigador de l’ICREA i l’ICTA, que parlarà sobre la transició energètica. Comentarà els aspectes tant econòmics com polítics del fenomen i les possibles estratègies que s’estan debatent per aconseguir avançar cap a una major sostenibilitat: les energies renovables, la flexibilitat de l’economia envers els canvis i les polítiques que poden resultar eficaces.

L’últim dissabte, 14 de març, tindran lloc dues conferències diferents sobre dues expedicions científiques en temes ambientals a l’Amazònia. A la primera, Antoni Rosell i Martí Orta, de l’ICTA, explicaran les activitats petrolieres a les selves tropicals, que han anat augmentant tot i l’escassetat de dades científiques sobre els efectes que provoquen aquestes extraccions sobre la fauna salvatge i la salut de les poblacions indígenes locals. La segona estarà centrada en l’expedició científica Yasuní, que té la finalitat de analitzar ambientalment aquesta part de l’Amazones que es troba a Equador.

Descobrir el dret a la UAB

La Facultat de Dret presenta dues jornades per descobrir el dret a la UAB. Es tracta de dues simulacions judicials que es basaran en casos reals; el 14 de març tindrà com a objecte el "Cas amiant" i el 21 de març el "Cas preferents". Aquesta activitat, coordinada per Margarita Bonet, professora de dret penal de la UAB, i elaborada amb la implicació d'un grup de més de quinze estudiants dels diferents graus i cursos de la Facultat, permet treballar al llarg del tot el matí en la preparació d'una simulació judicial a la sala de vistes.

L'activitat està dissenyada per desfer mites sobre l'aprenentatge del dret i per aproximar mitjançant els casos diferents dels estudis que s'imparteix a la Facultat com, per exemple, Dret, Relacions Laborals, Dret + Relacions laborals o Dret + ADE. Per unes hores, els alumnes de batxillerat seran advocats, jutges o fiscals; i els estudiants de grau seran professors, perits, etc.

A l'enllaç trobareu els dos dossiers amb la documentació per participar, respectivament, a les sessions del 14 i del 21 de març.

Més informació: Dissabtes del Dret
Dissabtes de la Física
Dissabtes de les Ciències Ambientals
Dissabtes de les Matemàtiques