Sala de premsa Premsa i mitjans

Prop de 150 estudiants ja han desenvolupat treballs de fi de grau al Campus d’Alinyà

Campus Alinya
La directora de l’ICTA-UAB, Jordina Belmonte, i Miquel Rafa, director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de Fundació Catalunya-La Pedrera presentaran el campus avui dimecres, dia 1 de juny, a les 13 hores, a la sala de graus de la Facultat de Ciències.

27/05/2016

Prop de 150 estudiants de Ciències Ambientals de la UAB han desenvolupat els seus treballs de fi de grau al Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà, en els darrers quatre anys i 108 estudiants del màster en Sostenibilitat Econòmica, Ambiental i Social hi ha anat a fer part de la seva formació. Aquestes xifres han permès consolidar aquest espai natural protegit ubicat a la comarca de l’Alt Urgell, com un entorn ideal per al desenvolupament d’activitats de recerca i pràctiques de camp relacionades amb el medi ambient i les ciències naturals, tant des de l’àmbit científic com humanístic.

Propietat de la Fundació Catalunya – La Pedrera, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà és la reserva natural privada més gran de Catalunya, amb 5.000 hectàrees de biodiversitat extremadament rica i variada. L’any 2012, amb la finalitat d’organitzar i gestionar el desenvolupament de projectes i activitats de recerca, d’assessorament, formatives i de divulgació en l’àmbit del medi ambient, s’hi va constituir  el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà i se’n va encarregar la gestió acadèmica a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). El geògraf i naturalista de l’ICTA-UAB, Dr. Martí Boada n’és el responsable científic.

A través del Campus d’Alinyà, l’ICTA-UAB posa a disposició dels estudiants i investigadors de la UAB i dels centres de recerca adscrits, diversos equipaments per al desenvolupament de la seva recerca així com serveis d’allotjament, restauració i transport en condicions especials. Poden fer ús, per exemple, d’un laboratori equipat amb el material necessari a la borda de Ribatell, estacions meteorològiques a Alinyà i Prat Major, plataformes d’observació i sales d’actes a La Rectoria. Destaca, sobretot, l’entorn natural de la zona i les diverses activitats que s’hi desenvolupen. Per tal d’accedir a aquestes facilitats, l’interessat ha d’accedir al web de l’ICTA-UAB (www.uab.cat/icta), espai Campus Alinyà (http://icta.uab.es/CampusAlinya/index.htm) i omplir el formulari que hi trobarà.

En els darrers quatre cursos acadèmics, s’han dut a terme 41 treballs de Fi del Grau de Ciències Ambientals de la UAB, així com investigació vinculada al Màster d’Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) i al Màster Interdisciplinari en Sostenibilitat Econòmica, Ambiental i Social (SAES) de l’ICTA-UAB. L’espai també acull pràctiques d’assignatures com Biologia i diversitat d’artròpodes, sessions formatives de les Aules d’Extensió Universitària per ala Gent Gran de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i sortides del curs “Bojos per la Natura” que l’ICTA-UAB organitza per a estudiants de secundària, amb el suport de la Fundació Catalunya- La Pedrera. Durant els 8 mesos lectius de l’any 2015, el Campus va rebre estudiants i professors de la UAB durant 51 dies (el 21% del total) amb una mitjana de dues persones al dia.

La riquesa del medi natural de la Muntanya d’Alinyà és deguda, en bona part, al seu relleu accidentat, a una considerable variació altitudinal i a la seva especial ubicació geogràfica, de manera que en una distància relativament reduïda es pot passar d’ambients mediterranis a prats subalpins. La fauna vertebrada és un bon indicador de l‘estat de conservació de tot aquest espai. S’hi localitzen espècies de caire forestal, com el gall fer o el picot negre, i altres més pròpies d’ambients rupícoles, de pastures i d’ambients fluvials. És un dels pocs llocs on es poden observar amb facilitat les quatre espècies de voltors europeus. La diversitat d'invertebrats també és molt elevada, només de lepidòpters s’hi han citat més de 700 espècies.

El Campus d’Alinyà ofereix oportunitats per a moltes més disciplines acadèmiques de les que fins ara hi han desenvolupat activitats. El dia 1 de juny, a les 13 hores, a la sala de graus de la Facultat de Ciències i Biociències, es farà una presentació del campus a càrrec de la directora de l’ICTA-UAB, Jordina Belmonte, i Miquel Rafa, director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de Fundació Catalunya-La Pedrera.