Presenten una publicació sobre les pràctiques funeràries al Neolític

Presentació llibre mort neolític

"Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular" és el primer de quatre volums sobre aquest àmbit de recerca, coordinats per cinc especialistes, entre els quals hi ha la professora Eulàlia Subirà, de la UAB. La presentació ha tingut lloc dijous, 8 de febrer, a la delegació del CSIC a Barcelona.

07/02/2018

Els quatre volums que componen l'obra neixen com a resultat de quatre anys de recerca desenvolupats sota el projecte «Aproximación a las primeras comunidades neolíticas del NE peninsular a través sus prácticas funerarias”, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Els coordinadors i editors de la mateixa són, junt amb Eulàlia Subirà, professora d'Antropologia Biològica de la Universitat, Juan Francisco Gibaja i Millán Mozota, de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC), Araceli Martín (Servei d’Arqueologia de la Generalitat) i Jordi Roig, de la Universitat del País Basc. 

En la primera publicació que es presenta ara han participat 33 autors i arrenca amb els quatre jaciments estudiats per a la província de Girona (Puig d'en Roca, Sant Julià de Ramis, Can Gelats i Cova de l'Avellaner), recollint també el gran nucli format per la Bòbila de Madurell-Can Gambús-Mas Duran a la província de Barcelona. Els investigadors de la UAB que hi han participat han estat, a més d'Eulàlia Subirà, Paloma Gonzàlez Marcén, Diego López Onaindia, Rafael Mora Torcal i Antoni Palomo Pérez.

En total, en els quatre volums participa un ampli equip d’experts, format per 95 investigadors procedents de diverses universitats, empreses privades d'arqueologia i centres de recerca, que aborden de manera conjunta les pràctiques funeràries dels grups d'agricultors i pastors del Neolític que van habitar el nord-est de la península ibèrica entre inicis del V i mitjans del IV mil·lenni ANE. S'hi analitza el registre de 40 jaciments, aportant abundant informació inèdita i acompanyada d'un ampli nombre d'il·lustracions (541 només al primer volum).

L’acte de presentació de "Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular" ha tingut lloc el 8 de febrer a la delegació del CSIC a Catalunya (c/ de les Egipcíaques, 15, Barcelona) i ha comprès la conferència “Evolució del discurs del món funerari neolític a partir de les dades disponibles i els corrents metodològics de cada època”, a càrrec d'Araceli Martín.

Referència: Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular / Juan Francisco Gibaja, Millán Mozota, Maria Eulàlia Subirà, Araceli Martín, y Jordi Roig (editors i coordinadors). 1a. ed. Castelló de la Plana: E-Ditarx Publicaciones Digitales, 2017. 378 p. (Col.: Akademos; 1). ISBN 978-84-946902-2-8.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies