Sala de premsa Premsa i mitjans

Participar per aconseguir una comunitat universitària igualitària

EnquestaEGERA
Font: istock-Vaeenma
Coordinat per Sicence Po (França), vuit universitats europeees, entre les quals hi ha la UAB, estan duent a terme el projecte EGERA, per tal d'aconseguir una comunitat universitària igualitària. Una de les accions és una enquesta que recull l'opinió sobre la igualtat entre dones i homes a l'entorn laboral.

10/02/2015

La UAB, a través de l'Observatori per a la Igualtat, participa al projecte EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia), finançat per la Comissió Europea en el 7è Programa Marc, que té per objectiu aconseguir la igualtat de gènere en les vuit universitats europees implicades. Es va iniciar el 20014 i s'acabarà el 2017.

Les universitats del projecte EGERA volen recollir l'opinió de tot el seu personal a través d'una enquesta dissenyada per la Universitat d'Anvers (Bèlgica), que és anònima i es pot respondre en línia. L'enquesta recollirà l'opinió sobre al igualtat entre homes i dones a l'entorn laboral, la cultura organitzativa, les mesures de conciliació, les relacions personals, així com les experiències de discriminació, violència o asstjament. L'aplicació de l'enquesta és aconseguir una comunitat universit`ria igualitària i facilitar la rcreació de mesures per a abordar i lluitar contra la violència sexista, la discriminació i l'assetjament de qualsevol tipus, que complementarà les mesures actuals del Tercer Pla d'Igualtat de la UAB. 

Totes les persones de la comunitat UAB poden participar a l'enquesta: https://jfe.qualtrics.com/form/SV_8GKvsNKukxoKxo1?Q_lang=CA

El projecte europeu EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia) es va iniciar al gener del 2014 i el seu objectiu és aconseguir la igualtat de gènere al món acadèmic, enfortir la dimensió  de gènere de recerca i treballar analitzant els indicadors de desigualtat estructural, la promoció d'entorns laborals i educatius amables amb el gènere, i la formació en gènere de la comunitat. Cada universitat participant hi té assignades unes tasques. La de la UAB és buscar fòrmules per introduir la perspectiva de gènere en la recerca i la ciència. L'equip d'investigació del projecte a la UAB està integrat per Montserrat Rifà-Valls, Sílvia Carrasco, Maria Prat, Begonya Sáez, Georgeta Ion, Laura Duarte i Maribel Ponferrada.

Algunes dades de la situació al món universitari
El juliol passat la UAB va acollir un workshop del projecte, en què es van fer públiques algunes dades sobre aquesta temàtica. A la pràctica totalitat d'universitats, entre el personal acadèmic és on la desigualtat entre homes i dones és més evident. A la UAB, per exemple, es produeix un efecte d'embut per a les dones: el pes de les dones en les diferents posicions s'inverteix respecte del pes corresponent als seus companys a mesura que es puja de categoria acadèmica.

Així, si bé el pes de les dones en el col·lectiu de doctors ha augmentat en set anys, aproximadament 9 punts percentuals, la producció en les titularitats i les càtedres ho ha fet només 1 punt. La categoria en què ha pujat més el pes relatiu de les professores és en la de professorat associat i lector.

En el cas del personal d'administració i serveis la presència de les dones a la UAB és relativament elevada, especialment entre el personal funcionari. Tot i així, en les categories més altes les dones tenen una presència menor a la proporció general. En l'alumnat s'observa que les dones continuen sent majoria en els diferents àmbits de coneixement, excepte en l'àmbit de les tecnologies. En els estudis de doctorat s'observa un increment en la proporció de dones entre els doctors, i se situen en els darrers anys com el col·lectiu majoritari.

La UNESCO promou la idea de l'educació inclusiva, com una concreció de la Declaració dels drets humans, i considera que la igualtat entre dones i homes s'ha vist agreujada per la crisi socieconòmica actual, que fa que el principi d'igualtat segueixi sent primordial. Malgrat que les polítiques de gènere en la recerca a la Unió Europea tenen un llarg recorregut, s'ha avançat poc. Les persones expertes asseguren que és urgent implementar mesures de tipus organitzatiu, i que cal una cultura científica que sigui sensible al gènere i a la diversitat.