Sala de premsa Premsa i mitjans

Mostra sobre simbiosi industrial i economia circular a l'ICTA-UAB

Exposició Simbiosi
El vestíbul de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) acull fins el proper divendres dia 5 de maig l'exposició "Simbiosi Industrial: revaloritzem els recursos sobrants" sobre el foment de l'economia col·laborativa.

24/04/2017

La mostra està impulsada pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès amb l'objectiu de millorar l'eficiència de l'ús dels recursos de les empreses a través de la simbiosi. L'exposició itinerant es complementa amb una mostra del treball de grups de recerca de l'ICTA-UAB, a l'entorn de les diferents visions sobre simbiosi i l'economia circular.

La simbiosi és una estratègia empresarial que pretén millorar l'eficiència en l'ús dels recursos, reduir els costos dels processos de producció, augmentar els beneficis i minimitzar la generació de residus mitjançant l'intercanvi comercial d'excedents o subproductes de l'empresa i compartint actius, logística i experiències. En un context de crisi econòmica i d'escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial relacionat amb l'economia circular i l'ecologia industrial es presenta com una gran oportunitat per incrementar l'eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

La mostra forma part de l'acord signat pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès en el marc del programa "Territoris en simbiosi: Polígons d'activitat econòmica". L'exposició inclou un recull de bones pràctiques i exemples duts a terme per empreses del Vallès Occidental. L'edifici ICTA-ICP és un d'aquests casos. Des de l'octubre de 2014, aquest edifici satisfà els estàndards d'alta eficiència energètica i reflecteix l'ambient de treball obert i transparent que caracteritza l'institut. L'edifici ha sigut construït amb materials renovables i reciclats, fa ús de lluminària LED, utilitza aigua de pluja pels sistemes de reg i aigües grises, i està proveït d'un sistema de geotèrmia per minimitzar el consum energètic dels sistemes de climatització.

Dins el marc del Projecte Fertilecity (www.fertilecity.com) i des de una perspectiva d'economia circular, l'edifici ICTA-ICP integra en la seva coberta un hivernacle, on es troba el Laboratori d'Agricultura Urbana (LAU). Es tracta del primer hivernacle en coberta integrat en el propi edifici. Aquesta integració permet l'intercanvi de fluxos d'energia, aigua i CO2 entre l'edifici i l'hivernacle donant com a resultat un increment de l'eficiència dels dos sistemes. En els darrers vint anys la UAB ha treballat per promoure i conservar l'entorn natural, estalviar aigua i energia, tot aplicant criteris ecològics en les licitacions públiques, en la gestió de l'aigua, i en molts altres àmbits de la universitat. S'han introduït els conceptes de la simbiosis industrial, primer en el programa de doctorat i després en el màster, on hi ha una especialitat en ecologia industrial.

A l'actualitat, la UAB ocupa la 14a posició del món, i la primera d'Espanya en el GreenMetric Ranking of World Universities publicat per la Universitat d'Indonèsia, que compara els esforços cap a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi per part de les universitats d'arreu del món. L'any 2015, el campus va ser reconegut per la revista londinenca DesignCurial, líder en el sector de l'arquitectura i el disseny, com la universitat més ecològica del món basant-se en criteris d'arquitectura sostenible, l'ús de tecnologies verdes innovadores i d'altres iniciatives ecològiques que duen a terme les institucions d'educació superior.