Sala de premsa Premsa i mitjans

Miguel Chillón rep una beca de la Fundació Genzyme per a l'estudi de l'Esclerosi Múltiple

Miguel Chillon
L'Institut de Neurociències de la UAB ha estat el primer centre a obtenir una de les sis beques que cada any atorga la Funfació Genzyme per fomentar la investigació en Esclerosi Múltiple.

01/04/2016

A l'acte de lliurament del diploma acreditatiu de la beca han assistit el doctor Miguel Chillón, investigador de la Unitat Mixta UAB-VHIR del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB adscrita a l'Institut de Neurociències, que ha rebut el guardó; Pilar Dellunde, vicerectora de Recerca de la UAB; Lluís Tort, vicerector de Projectes Estratègics i Planificació; i el president de la Fundació Genzyme, Fernando Royo.

El projecte del doctor Chillón pel qual es concedeix la beca és 'Prevenció de la resposta d'anticossos antiidiotipos en esclerosi múltiple: ús del receptor soluble de Il23 per evitar l'activació de la via Th17. Anàlisi d'absència d'anticossos anti Il23rs en sang.'

En l'acte de lliurament, Miguel Chillón ha destacat que la teràpia gènica es basa en "la utilització del receptor soluble a la proteïna, en lloc d'utilitzar l'anticòs, de manera que el pacient no generaria defenses contra ell". Fernando Royo ha recordat la importància d'aquest tipus d'estudis, ja que "en altres casos l'organisme del pacient identifica la proteïna" i l'activitat terapèutica pot no ser l'esperada.

"Aquest projecte de recerca està dins de les Estratègies de Teràpia Gènica per Esclerosi Múltiple. És la continuació de treballs previs relacionats en els que, per mitjà de l'administració de vectors AAV que expressen la isoforma soluble del receptor d'IL23 (IL23Rs) (interleuquina de la via Th17), s’aconsegueix reduir significativament la progressió de la neurodegeneració en el model murí d'EAE. L'objectiu d'aquest projecte és determinar l'absència d'anticossos anti-IL23Rs en animals EAE que expressen de manera continuada durant almenys 1 mes el gen terapèutic IL23Rs. Aquesta absència evitaria la pèrdua de capacitat terapèutica que s'observa amb l'administració d'anticossos anti-IL23, i la posterior aparició d'anticossos antiidiotipos neutralitzants" destaca la doctora Mireia Forner, Responsable Mèdic d'Esclerosi Múltiple de Sanofi Genzyme.

Les beques concedides per la Fundació Genzyme en aquesta quarta convocatòria, van dirigides a professionals de Ciències de la Salut que desenvolupen la seva tasca en institucions espanyoles i porten a terme projectes d'investigació centrats en aquesta malaltia, amb l’objectiu principal de millorar el seu coneixement, diagnòstic i tractament. Els projectes becats en aquesta ocasió corresponen a la convocatòria de 2015.

El Comitè Científic de la Fundació Genzyme va rebre 24 projectes d'alt nivell científic, dels quals sis han estat seleccionats. Juntament amb l’Institut de Neurociències de la UAB també han estat guardonats en la categoria general les Unitats de Neuroimmunologia dels serveis de Neurologia de l'Hospital Universitari Porta de Ferro de Madrid i de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona i el Servei de Neurorehabilitació i Dany cerebral de l'Hospital NISA València al Mar. Així mateix, les beques d'investigació en la categoria novell han estat concedides al Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i al Servei de Neurologia - Institut de Neurociències Clíniques de l'Hospital Regional Universitari i Virgen de la Victoria de Màlaga.

Fundació Genzyme

La Fundació Genzyme és una organització sense ànim de lucre dedicada a l'abordatge de tot tipus de malalties, especialment les malalties de baixa prevalença i malalties amb necessitats mèdiques no cobertes. Són fins de la Fundació la millora del coneixement, diagnòstic i tractament de les malalties de baixa prevalença i malalties amb necessitats mèdiques no cobertes, fomentant la investigació i l'avanç tècnic i científic en aquest àmbit, així com promovent i estimulant l'intercanvi d'informació entre els professionals mèdics nacionals i internacionals, a fi de contribuir a la capacitació i perfeccionament dels especialistes, la qual cosa es tradueix en una millora en el benestar dels malalts.