Sala de premsa Premsa i mitjans

María Josefa Yzuel, doctora honoris causa per la Universitat de Granada

Yzuel  Universidad de Granada
La Universitat de Granada ha investit doctora honoris causa la professora emèrita del Departament de Física María Josefa Yzuel, qui va impulsar el desenvolupament del grup d’Òptica de la universitat andalusa. L’acte va tenir lloc dimecres, 17 de maig, al Crucero del Hospital Real de la UGR.

18/05/2017

La professora María Josefa Yzuel va ser proposada pel Departament d'Òptica i la Facultat de Ciències de la Universitat de Granada, atès que la docent va ser catedràtica d'Òptica i directora del Departament de Física Teòrica de la UGR entre juny de 1982 i setembre de 1983, tot impulsant la Secció de Físiques i el desenvolupament del grup de recerca en Òptica d’aquesta universitat.

Yzuel compta amb una excel·lent trajectòria docent, de gestió i d'investigació, ja que ha col·laborat amb nombrosos centres internacionals i ha participat en 40 projectes d'investigació nacionals i estrangers. A més, ha experimentat diversos càrrecs de responsabilitat en representació de l'Òptica espanyola en institucions internacionals com la presidència de la International Society of Optical Engineering. També és Acadèmica Numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ​​i ha tingut un paper rellevant en l'associació 'Dones en la Física', en ser una membre destacada del SPIE Women in Optics Group, tal com va destacar el seu padrí, Enrique Hita Villaverde, professor emèrit d'Òptica a la UGR, en l’acte d’investidura.

Per a la doctoranda, donada la seva relació i el seu pas per la UGR, ser reconeguda amb "el màxim guardó que concedeix la universitat a una acadèmica" suposa un "enorme regal" i una "emoció afegida", que es veu incrementada encara més en veure com ha crescut el grup de recerca que ella mateixa va impulsar, ha informat la Universitat de Granada.

Amb una dilatada producció científica amb enorme repercussió en diferents àrees de l'Òptica, la investigació de la professora Yzuel ha tingut la seva aplicació i desenvolupament en àmbits com la imatge mèdica, on va proposar, per primera vegada, l'aplicació de tècniques específiques per a la millora de les imatges diagnòstiques.

Al llarg de la seva carrera ha defensat el paper de les dones en la ciència, visibilitzant la seva aportació al desenvolupament i al progrés social. Des de la creació de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT), contribueix a la defensa de la no discriminació i igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'acadèmia amb l'objectiu d'ajudar i promoure la incorporació d’investigadores novells a la carrera científica. El seu compromís la va portar a fundar el Grup de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física.

Enllaç al vídeo de la Universitat de Granada sobre la investidura