Les universitats presenten el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

ObjectiusDesenvolupamentSostenible

Les universitats catalanes, entre les quals la UAB, han presentat el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en el qual es declara compromesa "cap a una educació transformadora per a un món nou".

27/09/2017

La Declaració institucional de les universitats públiques catalanes, signada per l'ACUP (Associació Catalana d'Universitats Públiques), es centra en el compromís amb els ODS en l’àmbit de la docència, entenent que la formació és responsabilitat de les institucions d’Educació Superior en la conformació d’una ciutadania compromesa amb el desenvolupament sostenible i la justícia global.

Així doncs, recull propostes d’acció orientades a la formació i acreditació del professorat en temes relacionats amb l’Agenda 2030, així com a la sensibilització de l’estudiantat universitari vers els ODS a través dels estudis reglats. En aquest sentit, la Declaració configura un marc institucional a partir del qual es poden impulsar canvis en el sistema universitari català.

El passat 18 de setembre es va celebrar a Barcelona un congrés especialitzat en Objectius de Desenvolupament Sostenible. La Fundació Autònoma Solidària (FAS) va participar en l’organització d’un seminari on s’ha presentat una declaració institucional en la qual les universitats expressen la intenció de complir amb l’Agenda 2030.

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Global University Network for Innovation (GUNI), van organitzar el seminari "El rol de la universitat envers els Objectius de Desenvolupament Sostenible: Construint una universitat crítica i compromesa", en el marc del projecte Educació pel Desenvolupament a la Universitat (ESDU). Aquest seminari es va celebrar coincidint amb la International Conference on Sustainable Development Goals: Actors and Implementation, organitzada per la GUNI, que ha esdevingut una trobada multidisciplinar de referència per l’anàlisi i debat entre els actors clau involucrats en el desplegament dels ODS.

Durant les sessions pertanyents al congrés, es van realitzar diverses ponències dedicades a l'abordatge dels ODS des de diversos àmbits de la societat del coneixement: el compromís social, la recerca i innovació responsables i la docència universitària, amb les intervencions de diferents experts i expertes de renom internacional. Posteriorment, es va fer una taula rodona en la que es va presentar la declaració institucional “El compromís de les universitats catalanes amb els ODS: cap a una educació transformadora per a un món nou”, mitjançant la qual s’evidencia el posicionament de les universitats públiques catalanes vers els ODS.

Aquesta jornada va ser precedida per tres seminaris previs organitzats en el marc del projecte ESDU, que han constituït espais de treball participatius entre agents de l’àmbit universitari i del tercer Sector. D’aquestes trobades, han sorgit propostes d’incidència curricular d’Educació pel Desenvolupament en l’àmbit de l’Educació Superior, sent una d’elles la necessitat d’obtenir un posicionament institucional de les universitats vers els ODS, que s’ha aconseguit mitjançant la Declaració presentada en l’espai del darrer seminari.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies