Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB presenta el programa Euroacció i el primer chapter internacional d’alumni a Brussel·les

La UAB presenta el programa Euroacció i el primer chapter internacional d’alumni a Brussel·les
Vicenç Sellés, cap de l'Oficina de Treball Campus (esquerra), Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat i Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE, durant l'acte de presentació.
La vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, i el cap de Treball Campus, Vicenç Sellés, han presentat a Brussel·les Euroacció, un programa pioner per promoure que l'alumnat i persones titulades facin pràctiques i treballin en institucions de la UE, i el chapter-Brussel·les, la primera secció internacional d’alumni de la Universitat.

21/09/2016

L’acte ha tingut lloc dimecres, 21 de setembre, a la seu de la Delegació de la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la presència d’Amadeu Altafaj, representant permanent del govern català davant la UE i alumni de Periodisme de la UAB. Hi han assistit també representants de la comunitat d’exalumnes de la Universitat que treballen actualment en institucions i organismes europeus.

Un programa pioner

Euroacció-UAB és un programa pioner creat per la UAB per promoure la formació pràctica i la inserció laboral dels seus estudiants i titulats interessats en fer carrera professional en l’àmbit de la UE. El seu desplegament està impulsat per un equip tècnic format per Treball Campus i la Fundació Alumni-Amics de la UAB, en coordinació amb el vicerectorat d’Alumnat i d’Ocupabilitat.

En la iniciativa, que s’ha posat en marxa coincidint amb l’inici del nou curs acadèmic 2016-2017, participen més de quaranta exalumnes de la UAB que faran de mentors i ajudaran als graduats i titulats, donant-los suport i assessorament in situ.

“No es tracta només de fer unes pràctiques, sinó de tenir un acompanyament a l’inici de la carrera en un àmbit molt concret. El context europeu té uns codis, valors i pautes molt específics que els mentors poden mostrar i explicar als estudiants i graduats de la Universitat interessats a formar-se o fer carrera professional a Brussel·les”, ha manifestat la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat.

En aquest primer grup de mentors hi ha persones de diversos àmbits de coneixement, que podran ajudar els graduats de la Universitat interessats en sortides professionals de ciències, política, medicina o comunicació.

La Universitat compta actualment amb uns 600 exalumnes a la capital europea, treballant ja sigui a les institucions com als organismes i entitats vinculades i, en aquests sentit, l’objectiu és aconseguir-ne el màxim nombre perquè participin a Euroacció.

A més del programa de mentors, Treball Campus formarà i assessorarà els universitaris per tal que accedeixin amb èxit a les oportunitats professionals que ofereixen les institucions europees –a través d’estades de pràctiques o dels concursos i oposicions que convoca l’Oficina Europea de Selecció de Personal (EPSO)– i a les diverses empreses i entitats que desenvolupen la seva activitat al voltant de les institucions i les qüestions de la UE.

Entre les accions que durà a terme hi ha també sessions formatives -entre les que destaca un curs de preparació d’oposicions- i de divulgació, així com l’organització de visites a les institucions europees, difusió de les oportunitats laborals i orientació permanent als estudiants i titulats de la Universitat.

Primer chapter internacional d’alumni de la Universitat

La vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat ha presentat també el projecte per endegar un chapter internacional d’alumni en la capital belga, el chapter UAB-Brussel·les, ciutat on viu i treballa un gran nombre d’exalumnes de la UAB.

Els chapters internacionals són una representació en el territori d’Alumni UAB, que promouen activitats de networking, donen suport professional i organitzen programes d’actualització de coneixement i debats entorn de temes d’actualitat vinculats a la Universitat a diferents ciutats del món.

Alumni UAB és un programa institucional de la Universitat que té com a objectiu generar i esdevenir una gran comunitat de persones titulades de la UAB. Les seves accions s’adrecen a fomentar la relació bidireccional entre la Universitat i els seus titulats, impulsar el treball col·laboratiu i les relacions socials entre la comunitat, donar suport a la seva inserció laboral i el seu desenvolupament professional i facilitar la seva formació permanent.

Interès per les institucions europees

Des del 2006 Treball Campus divulga i promou entre els estudiants i titulats de la UAB l’oportunitat de fer pràctiques i/o treballar en institucions i empreses europees a través de diversos canals.

Aquesta línia d’actuació va donar lloc l’any passat a una sessió informativa sobre “Pràctiques i feina a les institucions europees: reptes i oportunitats”, que va fer palès un interès professional creixent per l’administració de la UE entre els universitaris. Els assistents a aquesta sessió van ser enquestats per tal de determinar les seves necessitats i expectatives, de cara a la creació d’un programa específic, com és Euroacció-UAB.

Entre les seves respostes, destaca el fet que el 98% va demanar acompanyament i contacte amb persones que ja havien passat els processos selectius i que ja treballen a la UE per tal de rebre’n orientació. La UAB va fer llavors una crida a alumni o amics de la UAB que volguessin col·laborar amb el projecte com a mentors.