Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB, pionera en estudis de bioseguretat i de biocontenció

La UAB ha realitzat aquest mes d’octubre el primer curs de postgrau impartit a Espanya per una universitat sobre bioseguretat i biocontenció, per a la formació de personal tècnic especialitzat en aquesta matèria.

13/10/2014

“El curs 'Estratègies en Bioseguretat i Biocontenció' és una primera aproximació a una temàtica que cada cop té més demanda d’experts i sobre la que hi ha un interès social emergent -amb qüestions com ara els organismes modificats genèticament, els nous virus, les malalties emergents o el bioterrorisme-, però fins ara no hi havia una oferta de postgrau per formar personal especialitzat en bioseguretat”, comenta Antonio Villaverde, coordinador del curs i catedràtic del Departament de Genètica i de Microbiologia de la Univesitat. “El curs ha estat un èxit i crec que, en el context de la possible i desitjada emergència d'una nova professió en Bioseguretat (Tècnic en Bioseguretat), és molt adient i oportú”.

La durada d’aquesta primera edició ha estat de cinc dies, amb jornades molt intensives, en què s’han tractat aspectes com el control del risc, la resposta davant d’emergències biològiques, el transport de material biològic i la gestió de residus, des del punt de vista normatiu i de gestió, amb exemples, entre d’altres, de virus de nivell de bioperillositat per sobre de 3 com poden ser la febre aftosa (malaltia animal) i la febre hemorràgica causada pel virus Èbola (zoonosi).

El curs, organitzat per les facultats de Biociències i de Veterinària, s’ha adreçat a graduats en ciències biomèdiques -Biologia, Farmàcia, Medicina, Veterinària, Genètica, Microbiologia, Ciències ambientals, Biotecnologia, Biomedicina, Bioquímica- i a professionals de la indústria farmacèutica i del sector sanitari o zoosanitari.

Per dur-lo a terme, s’ha comptat amb la col•laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) i el Centre de Recerca en Agrigenòmica, tots dos ubicats al campus de la Universitat. El curs s’ha impartit també amb el suport directe de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB i sota l’empara de la Asociación Española de Bioseguridad (AEBioS).

La intenció de futur dels organitzadors és donar continuïtat a aquests estudis i no descarten ampliar-los per impartir un Màster de Postgrau propi en Bioseguretat.