Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB acull la mostra “Carnavales Andinos” del fotògraf Rodrigo Villalón

Rodrigo Villalón va iniciar la seva carrera fotoperiodística l’any 2005 a Santiago de Xile. L'interès per documentar i difondre la cultura tradicional xilena el van fer tornar a la seva Arica natal el 2008, on va començar a crear un arxiu fotogràfic inèdit sobre els Carnavals Andins i altres festes populars de la regió.

27/01/2015

El Departament d’Antropologia de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB acollirà, del 2 al 14 de febrer, “Carnavales Andinos”, una exposició de trenta imatges en blanc i negre de gran format amb les quals Rodrigo Villalón, fotoperiodista xilè, fa un viatge íntim i personal en una de les festivitats més distintives del territori andí. Va començar a treballar en aquest document fotogràfic l’any 2011 amb l’objectiu principal de donar a conèixer la cultura tradicional Aymara. La mostra està finançada pel “Fondo Nacional para el Desarrollo Cultural y de las Artes” del govern de Xile i és la primera vegada que visita el nostre país.

Rodrigo Villalón és un fotoperiodista nascut a Arica, capital de la Regió d’Arica Parinacota. Va començar la seva carrera professional l’any 2005 a Santiago de Xile i tres anys després va decidir tornar a la seva ciutat natal per iniciar un treball de documentació i difusió del patrimoni cultural de la regió. Així, va retratar els tradicionals Carnavals Andins i altres festes populars que recull en un arxiu fotogràfic inèdit.

El Carnaval Andí és una festa on es fonen elements propis de les arrels precolombines i el seus rituals sobre el joc, la terra i la pluja, amb els nous costums que van portar els espanyols, caracteritzats per la sàtira i l’excés. Té lloc en temporada estival, quaranta dies abans de Setmana Santa, i dura una setmana sencera en la qual la música i la dansa en són les protagonistes principals.

En el marc de les jornades de portes obertes de la Facultat, durant els dies 3, 4 i 5 de febrer, de 10 h a 12 h, hi haurà visites guiades a càrrec de dos col·laboradors del projecte: Wilson Muñoz, sociòleg amb un màster en antropologia, i Anna Hurtado, llicenciada en Belles Arts amb un màster en gestió del patrimoni.