Sala de premsa Premsa i mitjans

La crisi que viu l'estat de benestar social, a debat

DemografiaGent
El seminari constarà de diverses conferències i debats pronunciats i dirigits per diferents experts en la matèria com ara Albert Esteve, director del Centre d'Estudis Demogràfics, o Pau Miret, investigador i professor associat al Departament de Sociologia de la UAB, a més d'investigadors d'altres universitats.

07/10/2016

El proper 20 d'octubre, la sala Àngels torrents del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB acollirà el seminari sobre la crisi que viu l'estat del benestar titulat "Ayudar y recibir ayuda: mercado laboral y seguridad social".

La trobada constarà de diverses conferències i debats pronunciats i dirigits per diferents experts en la matèria de la UAB i d'altres universitats, com ara Albert Esteve, director del Centre d'Estudis Demogràfics, o Pau Miret, investigador i professor associat al Departament de Sociologia de la UAB. Es convida a investigadors i estudiants a participar activament al seminari mitjançant una comunicació o simplement assistint a l'acte.

La jornada girarà entorn les reflexions que els diferents experts convidats faran sobre un concepte introduït en diverses obres, entre elles al llibre "Por el bien del imperio" (2011) de l'historiador Josep Fontana. Fontana defensa que l'estat del benestar, nascut després de la Segona Guerra Mundial, es troba amenaçat des de la crisi econòmica dels 70. Tot i que es fa incisió en la situació actual de la joventut i les barreres que tenen per la inserció dins del mercat laboral, també es destaca la situació i els cops d'efecte que pateixen les persones ben endinsades dins del món adult en un estat del benestar que havia estat dissenyat precisament per aquesta edat adulta.

Basat en aquest paradigma i centrat en el tema de la seguretat social i la relació que hi ha entre la demografia, la situació actual de la joventut en el mercat laboral i el sistema de pensions actual, Pau Miret del CED de la UAB pronunciarà el dijous, 20 d'octubre, la seva ponència titulada "El paraguas de la Seguridad Social: quien lo sostiene y quien se resguarda". Concepció Patxot, de la Universitat de Barcelona, explicarà "Família, mercado y estado de bienestar: El impacto del cambio demográfico", i l'investigador del CED, Amand Blanes, exposarà les conclusions d'aquest seminari.

El seminari s'inscriu en el projecte d'I+D+i, "Acicates en la prolongación de la vida laboral: salud, formación y convivencia", codirigit per Pau Miret i Amand Blanes, finançat pel Ministeri d'Ecomomia i Competitivitat.

PROGRAMA
Jueves, 20 de octubre de 2016

09:15-09:30 Recepción

09:30-09:45 Albert Esteve, Amand Blanes y Pau Miret (Centre d’Estudis Demogràfics)
Bienvenida e inauguración del Seminario

09:45-11:00 Fernando García Benavides (Centre d'Investigació en Salut Laboral-CiSAL, Unversitat Pompeu Fabra)
“La salud del mercado laboral”

11:00-11:30 Antía Domínguez Rodríguez; Amand Blanes. (Centre d’Estudis Demogràfics)
“El efecto de la salud en la participación laboral en las edades maduras en España”

11:30-12:00 Pausa

12:00-12:30 Margarita Gonzalvo-Cirac (Universidad Católica de Murcia / Universitat Rovira i Virgili)
“Formación y asistencia de cuidadores informales de Alzheimer, en la calidad de vida del cuidador y en la evolución de la enfermedad en los pacientes a su cargo. Una plataforma basada en las tecnologías de la información y comunicación (TIC)”

12:30-14.00 Pau Miret (Centre d’Estudis Demogràfics / Universitat Autònoma de Barcelona)
“El paraguas de la Seguridad Social: quien lo sostiene y quien se resguarda”

Presentación: Pau Miret; Pilar Zueras. “La quiebra en el sistema público de pensiones: ¡no en nombre de la demografía!”, Perspectives Demogràfiques, 4.

14:00-15:00 Comida

15:00-16:15 Concepció Patxot (Universitat de Barcelona / Xarxa de Referència en Economia i Polítiques Públiques-XREPP)

“Familia, mercado y estado de bienestar: El impacto del cambio demográfico”
16:15-16:30 Pausa

16:30-17:00 Pilar Zueras (Centre d’Estudis Demogràfics)
“La primera ocupación y la jubilación: pautas de entrada y salida laboral en España, 2004-2014”

17:00-17:30 Bruna Álvarez (Grup de Recerca AFIS, Universitat Autònoma de Barcelona)
“Madres y mercado laboral: experiencias de permanencia y expulsión”

17:30-18:00 Amand Blanes (Centre d’Estudis Demogràfics)

Conclusiones del Seminario