Sala de premsa Premsa i mitjans

Jaume Muñoz presenta un llibre sobre la corrupció a l'Espanya contemporània

Facultat de Filosofia i Lletres
Dins del seminari permanent del Grup d'Història del Parlamentarisme, el 3 de març tindrà lloc la presentació d'un llibre de Jaume Muñoz sobre la corrupció a l'Espanya actual. Per la seva banda, Lluís Ferran Toledano oferirà una xerrada sobre el tema.

21/02/2017

El Grup d'Història del Parlamentarisme de la UAB organitza, el proper 3 de març, una sessió monogràfica sobre la corrupció política a l'Espanya contemporània dins del seu seminari permanent. Tindrà lloc a les 11 h, a la sala de conferències del Departament d'Història Moderna i Contemporània, a la Facultat de Filosofia i Lletres.

Al seminari, l'investigador Jaume Muñoz presentarà el seu llibre La España corrupta. Breve historia de la corrupción (de la Restauración a nuestros días, 1875-2016) (Editorial Comares) i, seguidament, Lluís Ferran Toledano, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània, oferirà la conferència "La corrupció política a l'Espanya contemporània. Algunes línies de debat historiogràfic". A la trobada, a més, es parlarà del Primer Congrés Internacional d'Història de la Corrupció Política a l'Espanya Contemporània, que tindrà lloc a Barcelona el proper mes de desembre.

L'obra de Muñoz, que està prologada per l'hispanista Paul Preston, catedràtic de la Universitat d'Oxford, tracta sobre com s'han produït els casos de corrupció -electoral, econòmica, política, etc.-, en què han consistit i com han afectat la vida i la imatge que el país té d'ell mateix. El llibre repassa les diferents etapes polítiques del país des de 1875 fins ara -la Restauració, les dues dictadures, la Segona República i la democràcia actual- i parla dels fenòmens i els casos típicament locals de corrupció: el caciquisme, l'estraperlo, les topinades i els afers com la trama Gürtel o les targetes black. Segons s'explica a la pròpia obra, "en un moment on els casos de corrupció col·lapsen l'esfera pública espanyola, un estudi com aquest no vol normalitzar-los sinó aportar llum sobre els mals de la impunitat al poder".

Més informació: Grup d'Història del Parlamentarisme