Sala de premsa Premsa i mitjans

Francisco J. Ayala disserta sobre l'espècie humana a Filosofia i Lletres

Francisco José Ayala
El prestigiós biòleg Francisco José Ayala, especialista en l'estudi del rellotge molecular de l'evolució i en filosofia de la biologia, oferirà la xerrada "¿Qué es el animal humano? Biología y cultura" el 6 d'octubre, a la Facultat de Filosofia i Lletres, dins del marc de l'XIè Congrés Internacional d'Ontologia.

30/09/2014

Francisco José Ayala, biòleg distingit amb el Premi Templeton del 2010, oferirà la xerrada "¿Qué es el animal humano? Biología y cultura" el proper 6 d'octubre, a les 11,30 h, a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquest acte està organitzat pel Departament de Filosofia i s'emmarca dins del XI Congrés Internacional d'Ontologia. Serà presentat per Victòria Camps, catedràtica d'ètica de la UAB, i presidit per Teresa Cabré, degana de la Facultat.

Ayala (Madrid, 1934) és especialista en biologia evolutiva i està considerat un dels científics espanyols més destacats de l'actualitat. Després d'estudiar a Salamanca, va emprendre la seva carrera acadèmica als Estats Units, on s'ha desenvolupat íntegrament. Es va doctorar a la Universitat de Colúmbia i va incorporar-se més endavant a la Universitat Rockefeller i a la Universitat de Califòrnia.

La seva recerca s'ha centrat en el rellotge molecular de l'evolució, és a dir, en l'estudi de les seqüències de proteïnes per a la reconstrucció de la història evolutiva. El seu grup de recerca ha estudiat també l'origen i evolució dels introns, els pseudogens o l'expressió ectòpica, entre altres qüestions. Ayala ha investigat també l'origen de la malària i altres malalties parasitàries com ara la leishmaniasi, la malaltia de Chagas o la malaltia de la son.

Una altra especialitat destacada d'Ayala, que va ser ordenat sacerdot i va penjar els hàbits poc després, és la filosofia de la biologia, la bioètica, la relació entre la ciència i la religió i l'ensenyament de la teoria evolutiva a les escoles.

Ayala ha signat més de quaranta monografies i un miler de treballs científics. Ha estat membre o president d'algunes de les principals acadèmies i associacions científiques, com ara l'Acadèmia de Ciències d'Estats Units. Va ser assessor del president Bill Clinton i, entre altres distincions, ha rebut el prestigiós Premi Templeton i ha estat nomenat doctor honoris causa per una vintena d'universitats de Grècia, Itàlia, Espanya, Argentina, república Txeca, Estats Units, Polònia i Rússia.

Més informació: XI Congrés Internacional d'Ontologia