Sala de premsa Premsa i mitjans

Finalitza la XII edició del Campus Ítaca

Tancament XII Edició Campus Ítaca
L'acte de cloenda del passat 16 de juliol va tancar la  XII edició del Campus Ítaca, una estada de joves d'ESO a la UAB. Amb l'objectiu de fer créixer la seva motivació per continuar estudiant, el campus ha rebut 324 nois i noies que han participat en més de 30 activitats.

21/07/2015

El Campus Ítaca consisteix en la participació de 324 joves de 15 anys provinents de 54 instituts de 28 municipis diferents en més de 30 activitats relacionades amb el coneixement que es pot adquirir a la universitat. En petits grups i amb la figura del monitor o monitora com a referència de l'equip, participen a les dinàmiques i tallers organitzades per facultats i instituts del campus durant 15 dies.
 
Durant l'estada, els joves també visisten les facultats i escoles de la universitat, coneixen a fons el Campus amb l'activitat "Descobreix la UAB" i, amb "Museus a gogó", visiten diferents museus de la ciutat de Barcelona. 

Aquest curs,  la FAS ha coordinat per primera vegada el programa socioeducatiu Campus Ítaca, que té per objectiu acostar la universitat a nois i noies de 3r d'ESO per incentivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzin l'etapa obligatòria. Aquest projecte es duu a terme amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de l'Educació i rep el suport del Grup Santander. La iniciativa fa de la UAB un espai de convivència entre nois i noies de diversos entorns socials. 

Després dels dos torns d'aquesta XII edició, el passat dijous 16 d'abril va celebrar-se l'Acte de Cloenda del Campus Ítaca 2015, a la Sala Arnau de Vilanova de l'Hotel Campus de la UAB, a la qual van acudir-hi els joves participants, els monitors i monitores, les seves famílies, les persones responsables dels instituts de secundària participants, els ajuntaments col·laboradors i  persones representants de la UAB.
 
Núria Garcia, vicerectora d'estudiants i de cooperació va obrir l'acte donant la benvinguda a tots els assistents i persones i ents participants al Campus Ítaca. Va ressaltar que aquest programa "és una manera d'obrir les portes de la universitat" i a la vegada "és una eina enormament motivadora".
 
Tot seguit, el director de la FAS, Jordi Prat, va agrair a la UAB la confiança dipositada a la FAS per liderar projectes socioeducatius. A més, va ressaltar la importància i la necessitat que existeixi interrelació de la universitat amb l'entorn i com el Campus Ítaca permet precisament transferir el coneixement que es genera a la universitat. I va afegir: "El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu que ha de servir per motivar a continuar estudiant, ja sigui a  la UAB o a un altre lloc. El més important és el camí, el viatge".
 
La vicepresidenta del Consell Social, Tània Nadal, va ressaltar les competències que permet adquirir el Campus Ítaca, com ara aprendre a treballar en equip i resoldre conflictes amb persones provinents d'entorns diversos. Va apel·lar als nois i noies transmetent-los que són ells i elles el "bressol del futur talent", alhora que va mostrar un missatge esperançador fent referència al futur i univers ple d'oportunitats que poden aprofitar aquests joves. En un món, però, on l'educació ha esdevingut pilar fonamental i pel que cal estar preparats i preparades. No va oblidar tampoc les famílies, a qui va encoratjar a seguir descobrint les capacitats dels seus fills i filles. 
 
La Degana de la Facultat de Ciències de l'Educació, Núria Gorgorió va ressaltar l'energia incansable dels joves que participen a l'Ítaca. Resultat, va dir, "de la motivació que ja porten dins seu". La degana va voler agrair la col·laboració de tot el professorat de la UAB que s'implica amb el Campus tot i el desgast que ja porten després de tot un any. També va voler recordar la primera edició del Campus, on es va construir aquest viatge a Ítaca que amb el temps ha anat creixent.
 
Una part important de l'acte va consistir en l'exposició per part dels joves del Campus dels 12 projectes que han desenvolupat durant aquests 15 dies a la UAB. Així, les persones assistents van poder escoltar reflexions sobre "Per què són a Facebook?" o "Per què nois i noies fan coses diferents", veure un videoclip elaborat per ells i elles o descobrir els projectes al voltant de la robòtica, l'arqueologia o la física elaborats pels nois i noies, entre d'altres. Després de l'exposició de cada projecte, els joves van rebre un diploma en reconeixement per la participació.
 
A més, l'equip Ítaca també va lliure els diplomes als instituts participants i els premis del Concurs Literari Ítaca. 
  
Si voleu saber més del Campus podeu veure aquest reportatge del programa Vallès Educa del Canal Terrassa. També al web del Campus es publicarà un recull d'imatges d'aquesta XII edició.