Sala de premsa Premsa i mitjans

Especialistes plantegen alternatives al malbaratament d'aliments

Melmelada elaborada amb fruita espigolada.
Melmelada elaborada amb fruita espigolada.
A Catalunya, el 6,3% dels residus municipals són aliments malbaratats. L'Associació d'Amics de la UAB organitza un debat sobre aquest problema el 29 de gener, a Rubí. Hi participaran Xavier Roig i Paco Muñoz, de la UAB; Ana Belén González, de Caprabo; i Dani Giménez, de Nutrició Sense Fronteres.

22/01/2015

El proper 29 de gener, a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler (C. Aribau, 5) de Rubí, l'Associació d'Amics de la UAB organitza el debat "Prou malbaratament d'aliments", que començarà a les 19 h. Hi participaran Artur Xavier Roig, director del Departament de CIència Animal i dels Aliments de la UAB;  Ana Belén González, cap de l'Àrea de Responsabilitat Social Corporativa i Medi Ambient de Caprabo; Dani Giménez, representant de Nutrició Sense Fronteres; i Paco Muñoz, tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB. L'acte serà presentat i moderat per Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB.

Segons l'Agència de Residus de Catalunya, cada català malbarata prop de 35 kg. de menjar anualment (96 grams cada dia). Això suposa que el 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments malbaratats. Les famílies són les responsables d'un 58% del malbaratament alimentari; el comerç, de forma agregada, representa un 26%; i al sector de serveis a la restauració i càtering li correspon el 16% restant.

El debat posarà la qüestió a debat entre experts del sector alimentari i de la UAB, que s'ha implicat significativament en la lluita contra aquest problema: ha impulsat el manifest "Prou Malbaratar Aliments", ha desenvolupat un mètode per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les deixalles domèstiques, ha publicat diferents guies i informes conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya, etc.

Cal notificar l'assistència enviant un correu electrònic a l'adreça amics@uab.cat o bé trucant al telèfon 93 581 14 90.

Especialistes compromesos

Artur Xavier Roig és doctor en veterinària i professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, que dirigeix actualment. És especialista en higiene i seguretat alimentària, i ha col·laborat amb l'Oficina de Medi Ambient de la UAB i amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentaria en projectes com la Guia per a l'Aprofitament Segur del Menjar.

Daniel Giménez treballa a l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Col·labora amb l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i és vocal de la junta directiva de l'ONG Nutrició sense Fronteres i membre de Veterinaris sense Fronteres. Col·labora també amb el projecte Barcelona Comparteix el Menjar i amb la Plataforma per a l'Aprofitament dels Aliments.

Paco Muñoz és geògraf i treballa en l'Oficina de Medi Ambient de la UAB com a responsable de la gestió dels residus. És vicepresident de la Plataforma Aprofitem dels Aliments, que va organitzar el Gran Dinar Barcelona de 2014. Va encapçalar la Diagnosi del Malbaratament Alimentari a Catalunya i dirigeix diverses publicacions sobre aquest tema.

Ana González es va incorporar a Caprabo el 1999, on ha assumit diferents responsabilitats relacionades amb la qualitat del servei, la seguretat alimentària dels productes i el medi ambient. Cada dia, més de 300.000 persones passen pels supermercats Caprabo, que estan ubicats majoritàriament a Catalunya.

Més informació: Jornada de debat "Prou malbaratar aliments"