Sala de premsa Premsa i mitjans

Google Research Award per a Fernando Vilariño

Fernando Vilariño (Autor: Pierre Caufapé)
Fernando Vilariño (Autor: Pierre Caufapé)
El doctor Fernando Vilariño, investigador del Centre de Visió per Computador (CVC) i professor associat de la UAB ha rebut un Google Faculty Research Award pel projecte “Vinculació de documents físics amb informació digital”. 

12/09/2014

Els continguts físics, com ara llibres o revistes, i els continguts digitals, com ara referències contextualitzades, descripcions i continguts multimèdia, generalment es troben desconnectats entre sí. Aquest projecte tracta de vincular les dues fonts d’informació mitjançant l’ús d’un eye-tracker de baix cost  i un dispositiu de Google Glass durant el procés de lectura.

Per aconseguir aquesta vinculació, es farà un seguiment de la posició del cap i dels ulls amb el qual el sistema serà capaç de calcular quina regió del document, o quina paraula, està llegint en aquell moment la persona. A partir d’aquestes dades, el sistema pot mostrar informació rellevant a la pantalla de les Google Glass.
 
El projecte té quatre reptes de recerca principals a fer front. En primer lloc, els eye-trackers de llum natural són molt sensibles a les variacions de llum i les característiques de seguiment són molt inestables, per la qual cosa es poden produir imprecisions.
 
En segon lloc, els investigadors hauran de desenvolupar un algorisme per al mapeig que es va efectuant a temps real entre les dades obtingudes per l’eye-tracker i el document, que ha de permetre reduir al mínim els errors acumulats que provenen del calibratge de l’eye-tracker i de la càmera del dispositiu Google Glass.
 
Seguidament, els investigadors també hauran de desenvolupar un altre algorisme per assegurar un reconeixement eficient en línia dels documents digitalitzats i la identificació automàtica de les paraules, una per una.
 
Finalment, s’haurà d’assegurar que serà una aplicació en temps real, una aplicació de programari lliure completament funcional basada en l’ús d’un eye-tracker de baix cost i un dispositiu de Google Glass amb una correcta identificació de totes les paraules,de manera que en cada moment la informació mostrada pel dispositiu es relaciona amb la zona del document que l’usuari està mirant.
 
El projecte pretén oferir una experiència de lectura augmentada per a estudiants d’anglès en el seu ambient natural. Per a això, la validació d’aquesta investigació es durà a terme en un living lab, amb estudiants d’anglès reals en un context d’aprenentatge real. L’aplicació es podrà adaptar fàcilment a diferents experiències de lectura, com ara l’anàlisi de mapes, l’observació detallada d’obres d’art o la lectura de partitures musicals, entre d’altres.
 
Els Google Research Awards són uns premis anuals que donen suport als millors projectes de recerca presentats per professors d’universitats d’arreu del món, en l’àmbit de les Ciències de la Computació, de l’Enginyeria i d’altres camps afins.