Sala de premsa Premsa i mitjans

Els Dissabtes de les Ciències Ambientals superen els 400 participants

Dissabtes de les Ciències Ambientals
Més de 400 persones, entre estudiants, professionals i professors, han participat als tercers Dissabtes de les Ciències Ambientals. Les jornades s’organitzen des de la coordinació de Ciències Ambientals amb l’objectiu de donar a conèixer temàtiques noves en aquest àmbit.

16/03/2015

Les Ciències Ambientals estudien, des d’una perspectiva interdisciplinària, el conjunt de qüestions relacionades amb el medi ambient i ofereixen eines per resoldre-les. La coordinació d’aquesta titulació, els professors Jordi Garcia i Joan Rieradevall, han organitzat, per tercer any, els III Dissabtes de les Ciències Ambientals a la UAB, amb l’objectiu de donar a conèixer temàtiques noves en aquest àmbit a estudiants de batxillerat i de grau, així com a professionals d’aquest àmbit. Enguany, les conferències han versat sobre la biomassa forestal primària i la seva aplicació a la bioenergia; els conflictes ambientals locals i visions globals; aspectes econòmics i de política efectiva de la transició energètica; i les expedicions científiques de temàtica ambiental a l’Amazònia.
 
La Facultat de Ciències de la UAB ha estat l'escenari de les quatre sessions dels Dissabtes de les Ciències Ambientals, amb més d'un centenar d'assistents en cadascuna d’elles. Amb aquestes jorandes s’ha ofert la possibilitat, a estudiants i docents, de conèixer millor les ciències ambientals a través de xerrades teòriques i pràctiques desenvolupades per investigadors de la UAB i d’altres professionals.
 
Jordi Vayreda, investigador del CREAF; Jordi Bartrolí, del departament de Química i professor de Ciències Ambientals de la UAB; i Neus Puy, I+d ENERG-bas i investigadora del departament de Química de la UAB; van dedicar la primera sessió a introduir la biomassa forestal generada com a conseqüència de la gestió i explotació sostenibles del bosc, apta per a l’aprofitament energètic, que s’ha denominat biomassa forestal primària (BFP).
 
Una setmana més tard, els assistents van poder veure la darrera versió de l’Atles de conflictes ambientals en el planeta, per mitjà de les presentacions de Leah Temper i Joan Martínez Alier, investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. L’Atles, un mapeig dels conflictes ecològics i espais de resistència, ja és una realitat gràcies, en part, a l’esforç de l’ICTA en el cotext del projecte EJOLT de la UE. Un mapa de la justícia ambiental permet veure-hi la diversitat de localitzacions i problemàtiques que s’estenen pel planeta.
 
Aquest cicle de xerrades també ha tingut espai per a l’economia i la seva relació amb les energies renovables, a càrrec de Jeroen van den Bergh, investigador ICREA a l’ICTA, que va visualitzar que la transició energètica consisteix en tractar tres problemes relacionats: el pic del petroli, l’augment de la demanda mundial d’energia, i el canvi climàtic.
 
Finalment, la quarta darrera i sessió, a càrrec d’Antoni Rosell, investigador ICREA, i Martí Orta, ambdós de l’ICTA, van presentar les activitats petrolieres a les selves tropicals. A l’exposició van parlar de l’extracció petroliera a la reserva de la biosfera Yasuní de l’Equador i de la ingesta de cru per la fauna silvestre amazònica. El professor del Departament de Geografia Martí Boada Juncà, investigador de l’icta ICTA i professor del Grau de Ciències Ambientals; juntament amb Margarita Vilà, Sergi Cantos i Núria Foguet, estudiants de màster, van presentar l’expedició científica Yasuní, per a la monitorització ambiental d’aquesta part de l’Amazones. A la zona del Parc Nacional de Yasuní (Equador) hi conviuen més de 100 mil espècies d’insectes per hectàrea, fins al moment. Amb 270 espècies de peixos, 139 d’amfibis, 121 de rèptils, 610 d’aus, 204 de mamífers i 2274 de plantes vasculars, el Parc Nacional de Yasuní és reconegut com una de les zones amb més biodiversitat del planeta des d’una visió de les ciències ambientals.