Sala de premsa Premsa i mitjans

El mite d'Atapuerca arriba a "Divulgar al carrer"

CalaveraAtapuerca
Dins el cicle "Divulgar al carrer" -que duen a terme el Servei de Publicacions de la UAB i la llibreria Documenta-, el dimecres, 1 de juny, a les 19 h., el professor Oliver Hochadel, autor de "El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia, divulgación", de la col·lecció "El espejo y la lámpara" (Edicions UAB), oferirà la xerrada "Atapuerca i els contes dels nostres orígens".



30/05/2016

A través d’algunes obres de divulgació de la col·lecció «El espejo y la lámpara» de la UAB, el cicle ha abordat temes d’actualitat al voltant del pensament i la ciència,  mitjançant xerrades i taules rodones, conduïdes per professorat d’àmbits com la literatura, la cosmologia, la psicologia, l’antropologia, la física o la toxicologia.

Oliver Hochadel, científic titular a la Institució Milà i Fontanals del CSIC de Barcelona i autor del llibre "El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia, divulgación", editat pel Servei de Publicacions de la UAB, oferirà la darrera xerrada del cicle Divulgar al carrer, aquest dimecres, 1 de juny. La xerrada es titula "La muntanya màgica: Atapuerca i els contes dels nostres orígens".

En aquesta sessió  s'aproximarà al que fins ara és el projecte d’investigació prehistòric més famós d’Espanya: Atapuerca. Des de fa més de vint anys els seus descobriments de fòssils humans produeixen grans titulars. La relació dels arqueòlegs i paleoantropòlegs amb els mitjans de comunicació és gairebé simbiòtica.

Els investigadors proclamen no només el fet d’haver trobat el primer europeu, sinó també la descoberta del primer cas de canibalisme, del primer assassinat, del primer enterrament i del primer acte simbòlic conegut de la història de la humanitat.

En aquest sentit, Atapuerca pot considerar-se una màquina de produir relats sobre els nostres orígens i alhora un fenomen que defineix l’ésser humà. Algunes preguntes que l'autor planteja a partir del mite i les investigacions són: Som violents i territorials per naturalesa? O bé solidaris i compassius? En aquesta ocasió s'analitzarà com la divulgació científica concorre significativament a l’hora de legitimar les afirmacions de l’equip d’investigació d’Atapuerca.


"Divulgar al Carrer"
Divulgar al Carrer" és un cicle que ha organitzat el Servei de Publicacions de la UAB i la llibreria Documenta de Barcelona aquest curs. A partir del mes de gener s'han celebrat mensualment diferents xerrades divulgatives, basades en els llibres de la col·lecció "El espejo y la lámpara".

És un cicle obert a tots els públics, especialment a la comunitat universitària, als clients habituals de la llibreria Documenta i a totes les persones interessades a mantenir-se al dia en els nous avenços dins del món del coneixement.

A través d’algunes obres de divulgació de la col·lecció «El espejo y la lámpara» de la UAB, el cicle ha abordat temes d’actualitat al voltant del pensament i la ciència,  mitjançant taules rodones, conduïdes per professorat d’àmbits tan diversos com la literatura, la cosmologia, la psicologia, l’antropologia, la física o la toxicologia.

La xerrada tindrà lloc a l’espai UNE de la llibreria Documenta de Barcelona (C/ de Pau Claris, 144).

Altres xerrades celebrades dins el cicle, des del mes de gener i fins el moment, han estat "El lugar del ensayo hoy" (Jordi Gracia i Domingo Ródenas); "Es la vida patrimoni únic de la Terra?" (Josep Maria Trigo), "La luz del sincrotrón" (Sebastián Grinschpun) i "Toxicología en acción: el plomo en al caza ¿Un problema de salud pública y ecológico?" (Raimon Guitart) i "Mentes lúcidas y longevas" (Adolf Tobeña).