Sala de premsa Premsa i mitjans

El Claustre debat les línies generals de la política de la UAB

Claustre de la UAB
En compliment dels estatuts de la UAB, el rector va presentar, a la sessió ordinària del Claustre que va tenir lloc el 17 de desembre al Rectorat, l'informe anual sobre les línies generals de la política de la institució. El Claustre va debatre també diverses propostes presentades per claustrals.

17/12/2015

El Claustre de la UAB es va reunir el 17 de desembre en sessió ordinària per discutir l'informe que va presentar el rector de la Universitat, Ferran Sancho, i diverses propostes presentades per claustrals.

El rector va presentar un informe sobres les línies generals de la política de la UAB en compliment de l'article 58.g. dels estatuts. Al seu informe, Sancho va fer una defensa de l'autonomia universitària en quatre àmbits: organització, finançament, gestió de recursos humans i programació acadèmica.

En l'aspecte econòmic, Sancho va explicar que la UAB tancarà l'exercici 2015 sense desviació pressupostària, com ja va fer els anys 2013 i 2014, i va recordar el deute de la Generalitat amb la Universitat, que encara és de més de 40 milions d'euros. Va reivindicar que les necessàries millores en infrastructures i funcionament exigeixen més recursos i va reclamar un "canvi de prioritats" a la Generalitat en benefici del sistema universitari. Sancho va explicar també les accions endegades durant el 2015 per "alinear la FUAB amb els objectius estratègics de la UAB" tot incrementant-hi el control institucional.

En el terreny acadèmic, entre altres qüestions, Sancho va defensar l'autonomia de la Universitat per programar màsters "al marge de les restriccions de la Generalitat" i va destacar els bons resultats de matriculació als màsters aquest curs, especialment pel que fa a estudiants internacionals. Respecte al cost dels estudis, el rector va reivindicar "el concepte de preu únic al marge de cursar grau o màster" i va explicar que la UAB ha dedicat 14 milions d'euros a ajuts a estudiants, tot destacant el desplegament del programa Finestreta.

Sancho es va referir també a les plantilles de personal per afirmar que l'augment de la taxa de reposició, que ha passat del 10 al 50%, "és un canvi benvingut però absolutament insuficient", tot expressant el desacord de la UAB amb tota taxa de reposició. Va denunciar que les restriccions a la contractació ha tingut un "impacte molt dur" en el personal d'administració i serveis i va recordar la iniciativa de la Universitat per "estabilitzar tots els professors lectors amb acreditació AQU". El rector va fer esment també a la posició destacada de la UAB a diferents rànquings internacionals i al paper que hi juga, en aquest sentit, "el volum i la qualitat de la nostra recerca".

L'informe va donar pas, tot seguit, a un intens debat que va tractar diversos temes relacionats amb la futura programació acadèmica i el context institucional, la gestió de la recerca, la dedicació de recursos a la docència o els òrgans democràtics de la UAB, entre d'altres. Després del debat, l'informe va ser sotmès a votació i va obtenir 53 vots a favor, 67 vots en contra i 13 abstencions.

Al següent punt de l'ordre del dia, van ser aprovades tres propostes presentades per membres del Claustre. La primera, manifesta el "ple suport a la realització del referèndum sobre l 3+2 entre els estudiants de la UAB" i insta la Universitat "a obrir un procés participatiu de debat entorn l'aplicació del 3+2 que compti amb la representació estudiantil corresponent". La segona, insta a què "la UAB es declari espai lliure d'apartheid i trenqui tot tipus de relacions amb aquelles institucions israelianes que estiguin directa o indirectament implicades en l'ocupació de Palestina". I la tercera sol·licita "que es demani la publicació completa de l'acte d'inauguració del curs 2015-2016". Finalment, una quarta proposta sobre la representació de la comunitat universitària als òrgans institucionals no va ser aprovada.